係big 4做咗幾年, 你問我答 2

1001 回覆
10 Like 26 Dislike
純水 intern得big4一間大公司比offer我 所以audit都仆過佢做
非三大 acct major 過3.5
Grad job 除咗big4仲有乜揀
翻完 intern 發現唔係好啱自己
一來Acct major 都唔會四年全部時間都讀account, 讀吓啲common core/marketing/management 都冇咗一半時間
二來qp 有四個module, 分別係account, finance, audit, tax
Acct major 除咗account 之外, 其他module 都冇明顯優勢
Audit 同tax account major 好多時yr 4 讀一個course 就當學哂
同你conversion 用三個月時間去讀分別唔大
Finance 好多non account business major 都要讀
係account 就真係要花啲努力去追返
正正就係咁, 單純為錢入黎, 而唔知呢行做緊咩, 做做下就會發現未必岩自己, 加上一入左呢行,就好易比呢行限死,幾多人放棄唔到份人工,屌住做真係見唔少...要諗清楚係咪要咁既生活

audit standard跟足既話邊有可能兩三個月出到一間listed 既report
愈高級就愈係sell客為主, 吹水都要有d technical既不過
咁conversion衰啲
三個月係所有subject
佢教audit同tax係各一個半星期
咁讀mc仲讀得少時間過conversion audit
Conversion 大部分人都係玩電話同吹水,你鐘意溝下女又得
無人讀書
Big4做到S3走好定係上埋去做多陣M先走好?
M個title出到去作用大唔大?
我希望下分工係唔洗OT嘅
唔好話conversion
even QP training都係咁
睇你有無好路數同頂唔頂到
m真係頂盡,Big4 嘅m我覺得已經係輸咗比其他公司嘅m
嗰5xk人工出面都出到有突,仲有bonus,又唔洗做狗
有無可能係non business major 入到big4
有, dtt pwc 首選,最多conversion 位
big 4 d manager多數d technical同對果個行業既認識都係一般,出返去
比人discount title同人工大有人在
通常都係做返reporting, internal audit嗰啲,嗰啲你big4 出嚟照計應該唔差嘅,轉field就可能discount
係咪fs都好大關係
fs出嚟discount 我就真係無聽過嘅
fs 一般行頭會窄啲,因為入面再分幾條細team
分banking, asset management, insurance
係香港三個sector都唔少路數啦
總好過其他team嘅
除咗去返金融機構做ia/reporting 之外,仲有咩出路?
都有人去做corp fin, fund man, equity research, project management嗰啲,不過少啦
咁當然最大路嘅都係ia/reporting
乜工都係,最易轉一定係同field
識人做銀行嘅Finance department
好似都幾撚wok 成日ot
待遇又唔係真係非常好
[big4]31歲big4會計師疑曠工 同事登門揭發倒斃灣仔寓所
https://lih.kg/1146622
除返條數
Audit 同tax 嘅話, 大學一個sem 上堂嘅鐘數同conversion 上堂嘅鐘數都差唔多
但account 唔同
係大學讀會由淺入深,由最基本咩係debit credit 開始教 教到你識為止
Conversion 因為時間問題, 會skip 咗好多野
事實係大把人major 讀acct考極都極唔到 , 但非acct major既好快就考完
大學讀個啲好多時唔update或者同qp 無關, 最近啲standard太多轉變。
當年讀u科advanced financial acct教us gaap
讀module A conso個陣等於由0學起
non-acct maj表示做big4做到自己俾錢讀conversion
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞