[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區 (22)

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
自我中心

講真,如果變到強國式咁寫,
到我真心唔想睇
拍到真係台式偶像劇個啲倒膜情節我都唔想睇
佢地係外型偶像劇但劇情好貼地㗎
有陣時會覺得,都係電視劇一套,何必咁認真
睇完笑完喊完討論下咪算
佢地實在太認真魔人.....
好多都只係想甜,一唔係佢地心目中既甜就要鬧
雖然我覺得的而且確有啲位係交代得唔清楚,同好凌亂(採花開始係ok,主要凌亂位係前面)
但係始終情人節係群戲都無計啦....相信劇組都盡哂力
始終又有蓮輝,又要有綠帽夫婦
得廿分鐘邊到講得到咁詳細
佢地唔明呢套係開心速遞,唔係叫開心龔水
好啦,將個重點focus翻龔水
強國人就由佢eat shit
祝今日去event巴絲順利
其實我覺得唔係編劇問題,係剪接問題
成人見到啲人鬧成10集先得一集龔水好少好嬲,又見啲人話嗰啲完全唔跟人設嘅同人文重寫得好過正劇我就會諗我哋係咪睇緊同一對CP
今日去event嘅手足記得提佢地注意身體呀
1)可能平行世界
2)可能佢哋一直都睇唔明
同人文寫得仲好佢咪死返去睇同人囉
唔跟人設已經唔係龔水啦
只不過係用咗佢地個名
龔水其實已經算出得多啦佢地係咪要日日都有
咪係 雖然係鍾意睇龔水啫,但套劇係有好多角色𠺢嘛,其他線都好好睇㗎喎

Between , 今日去event 嘅巴絲可以幫手表達一下呢邊嘅支持,同佢哋打氣
講真, 好小有演員咁上心, 好似阿蟹咁, 病緊都開live同我地交流, Stanley直情上心到不得了, 咁樣留言, Stanley又會好唔開心, 聽佢訪問上次463佢真係擔心我地棄劇, 當時463我都試過出負能量, 但諗深一層, 電視劇唔使太認真得咁緊要, 編劇/編審/導演/監製自有安排, 我地都想龔水多啲集數出, 但呢個始終係sitcom唔可以只拍佢地, 都要顧下其他CP, 近期見龔水過場都好正好sweet, 希望過激啲Fans唔好再係演唱/編審及導演係咁鬧, 咁樣有可以弄巧成拙添
如果龔水只係純甜就唔係我心目中嘅龔水,留言鬧嗰啲都get唔到啲甜位又唔明千古嗰度係配合返開心速遞嘅風格

瞓咗晚之後我甚至認為而家最尾講阿水咁樣追打阿龔end都係好甜,正所謂打者愛也 換著以前鬧完死賤精最多丟舊矮瓜去賤精度然後轉身就走,我覺得而家阿水呢啲慢慢轉變去到某個位會爆 一係自己發現愛上一唔係就被人再提一提然後有所行動去試下阿龔,未至於要好主動咁女追男,但會唔會有啲位做試探暗示等阿龔呢個愛情商0蛋嘅賤精做返啲嘢
千古可能係伏線遲吓阿水會報仇呢
咁諗佢地會唔會開心啲
掉嘢過去轉身走我諗起不能說的秘密阿水掉咗洗車舊野去龔燁度然後跑走咗去搵博士解釋

佢地話遲啲有互追劇情睇嘛
可以睇吓阿水出手係小學雞mode定中學生初戀mode
仲有個杯小強咖啡,阿水都係掟完走人

但最近唔叫都唔走人,好似選戰係阿龔叫佢走,傑叔上集做跟得阿水,下集都係阿龔叫佢走

進步算唔算好大
不滿又好 棄劇又好 口味個個不同
但好明顯好嗰班人都唔係第一次不滿
只要非純甜劇情就嘈生晒
但開心速遞又好龔水線又好
擺明就唔會行純甜風格
主線都播咗十幾二十集 應該要明呢個道理
口味冇話對與錯 呢個世界千百套劇
何必要綁死自己去睇唔啱自己口味嘅劇
望見佢地都辛苦

我就好尊重每個人嘅意見
不過我都好睇唔起嗰啲話棄唔棄 次次睇完都踩兩腳 問佢又話食之無味棄之可惜

講定都得 一齊前一齊後
龔燁都唔係一個愛情大過天嘅人
而家阿水嘅官配就係龔燁
接受唔到而家嘅龔燁嘅人棄住劇先都得
難保有一日拆龔水轉官配
未翻黎睇下個男人啱唔啱心水囉
百貨應百客
其實真係好難滿足哂所有人
講真如果係棄劇我就直接棄
我先唔會專登上網屌一大餐然後發表話自己要棄
普通一個網民你棄唔棄劇wfc
不過我覺得開心速遞最值得反映嘅係剪接真係需要改善下(尤其係群戲嘅時候特別容易show到呢個缺點)
好似513咁,有一場戲係水水同心如瞓喺床度傾緊計,影住水嗰陣見到水水係瞓咗喺度,個鏡頭Pan向心如嘅時候好靜冇背景聲,但下一Shot Pan返去水水度嘅時候水水已經坐咗起身
我明白得22分鐘好多時太長要cut走啲嘢,但加返1秒見到水水郁緊或者喺心如shot嗰陣加個有人郁緊嘅背景聲都好呀,依家咁樣有啲odd
講起, 龔水主線都算多, 阿龔都係入左劇組年幾都有成20幾集主線, 其他CP差唔多由開始到宜家都係咁上下, 編審真係錫佢地同好用心寫佢地, 我唔會棄劇, 會支持到底
琴晚睇完終於明點解總監大人成日要啪丸喇

佢嘅記憶力咁金魚3秒可能都係因為日日要OT落尋竇圖啫,大家就原諒佢啦
阿水嘅心態真係唔係嗰種一般TVB劇講到出晒口慌死你唔知嗰隻,龔水係要互相玩下對方咁先過癮
阿水掟阿龔仲有麻雀王下,掉麵粉糰但係掉到阿龔離開廚房就停,幻想到如果佢地一齊咗之後,喺熊家阿龔又唔知衰乜被阿水追打由房打到出廳企係Tree gun後面求救,阿水向阿爸投訴阿龔點點點,諗起都覺得甜 雖然係小學雞但咁樣就係龔水一齊後嘅相處

所以真係好鐘意琴晚咁樣追打

credit:嬤嬤鳳爪
雖然好耐之前已經講過,但都好想講多次:
多謝編劇咁畀心機舖好龔水呢條小學雞CP
唔會好似之前嘅安Bon孝心潮善咁突然就一齊咗
非常同意
我見到好多人都係屌左幾個月都仲係到
好似死唔斷氣咁..
次次見到佢地我都心諗做咩事.....都唔知你對龔水係真愛定點,
明明無句好但係次次見到龔水既野都要專登chick入黎睇,仲要留言。
如果真係咁唔鍾意咪直接棄劇走人囉
又要踩又照睇,好難理解。
不停講棄劇嗰啲好少真係棄
下一集又照起度屌

諗起佢兩個都成三張幾但係就成日小學雞拍拖咁相處就覺得Sweet
好想睇佢哋一齊咗之後嘅拍拖打鬧日常
唔係主線過下場(好似迷人Pink Lady嗰集咁)都夠哂Sweet
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞