[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區 (22)

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
留名
大家唔好咁炆啦,雖然又自殺但係總算係有送到花比水水
期待正式表白嗰陣有一大扎藍色玫瑰㗎!
照計一早應該諗定送花送卡,記得買大圍嘅花反而唔記得買花俾阿水真係欠咗啲誠意...編劇寫到賤精完全冇上心咁唔係幾好喎...
其實呢點係講唔通
呢樣真係無咩可能會唔記得,
應該係為左引伸後面"集花事件"所以先至咁安排。
睇緊阿蟹live,留名先
係,賤精唔係對阿水咁唔上心嘅人,而家寫到佢又唔上心又唔小心咁,明明賤精係劇中數一數二精明嘅人...
忽然有個諗法
龔其實當送花只係攏絡人心既交際手段
佢根本唔明送花其實係表達愛意
咁就可以解釋點解一早訂花只係訂畀女同事而唔訂畀心上人

直到係花店撞到水水買花畀自己
龔先驚覺原來水水咁恨有人送花
所以先認頭話紥花入佢數
情商一百分,愛情商係零分
想睇阿水喺呢方面調教吓阿工
同意,當年我ex又係完全冇諗過送花,一齊2年都冇,第三年係要開到口先送。講真,唔係話多與少,係想試一次收花啫,仲要一枝兼平平哋都可以,再唔係盆栽都ok 㗎。 男仔有時係咁
講咗咩?
男人女人角度大不同
個人意見,今集真係好收貨
預告集中講蓮輝工水,冇諗過其他CP都可以包含到
遠至龍家二三房、JohnJenny、Kcy、Terry清都有啲戲份
加上劇組非常細緻嘅心思,威龍上下戲份多少都悉心打扮
舞會幾乎每個鏡頭都有彩蛋細節位
唯一係真係一集太少太趕,未必交代得好仔細,有啲浪費

1. 花店個sales咁撚串
2. 我覺得花店呢part好sweet其實
3. 阿工呢個藍色西裝配白色樽領衫look簡直令人眼前一亮,點解可以咁靚仔架
4. 阿工一聽到媽呢空個名即刻雙眼發光
5. 阿工呢段調戲水水好charm 仲要寫明係K先生
順勢想名正言順送花畀水水,又唔使佢估估下,如果送得成好冧架其實

6. 同埋阿工記得自己欠咗水水支花我都覺得好冧
7. 「總之我保證情人節當日,你會收到唔係自己送嘅花,好無?」 阿工講呢句個語氣溫柔到呢
8. 阿工跟阿水講excuse me又係好cute
9. 唉不過衰仔唔早啲準備,又真係唔抵幫
10. Anita有8個飯局笑死我

11. 阿叔扮海盜王扮到上晒身又係笑死我
12. 阿工講英文
13. Isabella今年代替Rebecca同水水姊妹裝
14. 殭屍工 「好襯啊~~~」
15. 「咁你有冇諗住治下我~」

16. 阿工送花個陣,阿叔不斷係後面食花生
17. 「青苔都無舊!」 有無絲打改呢個名
18. 阿叔助攻
19. 根本呢度阿工個死樣就係好淡定咁以為自己特登訂咗扎大大紮嘅先咁樣激下阿水
20. 一打開lift見到 baby blue我真係叫咗出嚟

21. Terpe 惠里醬絲打仲要揭破佢老婆搵佢攝時間嘅真相
22. 禮服採花賊
23. 威仔講法文
24. 二太個髮型
25. Kcy坐埋一齊好襯呀

26. IT部乞兒裝
27. 大小姐喬裝去搵阿輝個陣,前面有條友舉著心心手勢跳鳩舞 笑到我痴線
28. 阿工眾裏尋水千百度呢下都好正 好有高中舞會嘅青澀感
29. 阿叔個鈎勾住舊扒係做乜鳩
30. Jenny咁大膽,咁多人都想食阿John 綠帽跟住Jenny走個個興奮樣又係好好笑

31. Terpe(定Andy?)好似一直係舞池跳鳩舞 ...
32. 「放開個女仔!
33. 一手拉住水水走好charm
34. 其實特登咁樣補返俾水水,證明水水係特別嘅一個,都好冧豬架
35. 西蘭花、火龍果、紅蘿蔔、車厘茄、冬菇,仲有茄子添

36. 碌茄子仲要又粗又攣嘅添
37. 個人認為其實我prefer收西蘭花多過真花
38. 「千古?!」
39. 先人嘅祝福
40. 我覺得阿水追著阿工嚟打呢下,好顯現到工水獨有嘅相處模式,其實都係別樣嘅甜蜜
41. 大家唔好咁介意接龍自殺王呢次來自先人嘅祝福啦,佢都已經好努力,不過編劇加入千古呢個搞笑位佢都冇辦法嘅
其實好多男人情商都係比較低。
阿龔佢既戀愛經驗又咁少,唔知道女仔心入面想要既係咩都好正常。
因為呢方面經驗值太低,所以佢純粹只係唔識點樣表達自已既愛。
可能佢覺得自己係用緊佢既方式去親近對方。
但因為太生疏,所以佢做既所有行為係我地眼中先變做自殺行為。
每次都要睇到你recap 先安落
係呀,所以龔生今次都幾真實
係冇咩拍拖經驗嘅少年
今日好攰,無咩力氣分析太多
主要想講下啲細節位
一入去就完左
啱啱先睇完追返po,覺得今集不過不失

其實由阿龔做採花賊到周圍搵詭修女嗰度都好甜,拜山花一出場就變咗cls劇情,句先人的祝福真係衰多口,唔知最後俾水水打完一鑊有無反省
但唔明點解阿龔去花店嗰度,一開始就無打算訂花俾水水,仲要過咗兩日都醒唔起,係咪金魚記憶 水水一向擺明好想收花,阿龔既然平時都送過咁多嘢俾阿水,點解大時大節會唔記得訂花俾佢 呢點有啲為劇情而寫。喺花店時直接要咗揸住嗰紮咪算囉,都係同串嘴店員講多句啫

不過龔水黨同阿龔一樣生命力頑強,下次主線516會繼續抱正面態度觀望

PS. 今集啲接剪接真係好怪,特別係初戀cafe大家開始搵自己想見嘅人嗰幾幕
都係個老問題
播出時間問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞