[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區 (22)

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
Agger

我覺得自從那虐到核爆的No 1個集
到正式破冰
龔水就好似入咗....友情以上戀人未滿嘅LV
正如我好耐之前所形容
龔水自從No 1之後個集
其關係就變咗雙箭咀
大家都知對方係對自己有意思
只係基於一些彎路(?) ie 傑叔 (已ko)
雙方先唔敢再行前

有人會針對係龔燁那事業心(?)而屌鳩龔燁
現家呢個status
我反而覺得係似龔燁同水水心中那個”gap”
那句”對不起,我做不到你是我心中的no 1”
係龔燁角度去睇
佢呢條花式自殺王就係知那時候講咗呢句而hurt死阿水
即時現家傑叔ko咗
又眼見阿水係佢自己最需要幫助最hurt嘅時候默默陪著自己
係好感動
阿水係阿龔心中,絕對係特別嘅存在
但就係因為那時候講咗呢句自殺句
內疚啦,覺得有啲配唔起阿水
永遠都係呢個”gap”停滯不前
唔敢再行前

阿水都係一樣
都係因為那句”不是no1”
即時對呢個男人有強大好感

那句自殺句就仿如係一條河一樣
阿水同阿龔就係各自企兩面岸邊
相隔住佢地
其實就係呢條河

如果之後有事件令有一條橋出現連接河兩邊對岸
再有事件令阿龔阿水一齊踏出第一步,行去橋上
成件事,就完了

打打下,又打咗咁多
最早期嘅阿水:死賤精呀(係真心無時無刻覺呢個人賤格)

心戰後嘅阿水:死賤精呀(覺呢個人賤格,但事後會諗下係咪,潛意識搵理由幫佢講好話說服自己)

初雪後嘅阿水:死賤精呀(叫慣咗嘅代號,針對當時發生嘅事耍花槍,下咗啖氣氹下無嘢,等同甜笑住話食蕉連皮,轉頭俾人攬腰都係推開話下,照食宵)
如果之後阿水同阿龔拍拖後叫咩阿燁啊,baby啊之類,我反而會好唔慣
死賤精同媽呢空先啱聽嫁嘛
唔會啦
我見上網都好多人撐
其實這裡我係覺得阿龔想講自己想係以前既情人節都可以送花,所以點解一定要整咁大藍,就係因為唔係一或兩個情人節既花,而係要由好耐之前開始計,咁諗既話我覺得好sweet
重新loop一次開始覺得今集都幾甜
(我個u-turn轉得好快
最少送得成唔係人人都有嘅花
同埋仲有白色情人節,唔知阿龔會唔會補鑊,或者水水會唔會回禮呢?

水:死賤精上次送啲咁邪嘅嘢俾我,等我回返個大禮祝福下佢先!
頭先睇返今晚集,我完全收貨啊
因為唔係主線所以都冇預過會有咩進展,甜位同cls位我覺得都全部可以接受
由聖誕破冰到依家所有龔水主線過場,都覺得鋪得幾靚,得破冰同今集叫有少少bug位啦,但都無傷大雅
其實我覺得係非主線寫下龔水cls劇情係好事,實際感情進展就主線寫
因為記得當初阿龔回水果陣,我同屋企人講開,阿媽因爲唔係集集睇,所以就問我佢地好襯咩?之後播完曹太,阿媽同我講終於明我點解話佢地襯,歡喜冤家果然萬試萬靈 之後龔水都成為左阿媽最鍾意睇嘅cp線
講嚟其實係想表達非cp粉嘅普通觀眾,佢地睇開心速遞更多係因為鍾意睇cls嘢,所以寫下cls位畀龔水我覺得其實係好事
不過當然除咗要迎合普通觀眾,cp粉都一樣好重要,所以好似初三/今集咁樣就啱啱好,曹太作為主線就真係over咗,寫多幾集咁,相信普通觀眾都會覺得接受唔到

龔水夠貼地都係我鍾意佢地嘅其中一點,人設性格上都有缺點,但真係似現實生活中都會遇到嘅人,之前都見有巴絲睇完龔水有感而發
雖然你唔係完美情人,但因為鍾意你所以包容你缺點,都願意為你改變自己,一齊互相影響改變,我真係特別鍾意龔水呢點
有感而發,講咗好多
其實⋯
係咪得我一個疑惑點解幾百度近視又唔戴眼鏡又唔戴con
You are not alone!
無con無眼鏡成晚都可以全場飛
個感覺就係O嘴,覺得自己應該嬲,但又嬲唔落嘅感覺。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞