【互動故】追女仔﹝19﹞

949 回覆
750 Like 4 Dislike
兩個人會唔知講啲乜好  尷尷尬尬
「得。」

「仲有⋯」吃到一半,炒飯佬走到木工室。

他,從入面拿了一株桂花出來。

而花瓶,是以木頭精心雕琢,花上許多心思。

「宜朵花,我種咗好一段時間,由佢係種子到最後結花,都陪咗我好一段時間。」炒飯佬雙手遞給我,與高達相比他更珍重這花:「請幫我將佢,送俾一個女仔。」

「⋯」

「佢個名⋯叫王嘉澧。」炒飯佬苦澀地,說出那個字:「我前度。」
---------------------
【極重大事件】
【注:一部份大事件劇情,影響到後期才慢慢浮現】

上升:鼓勵炒飯佬親手送花。

下降:幫助炒飯佬完成。

凌晨2點結算
墨巴咁重大既事
2點完會唔會太短
無懸念
大家都知點投
Uppppppppp
upppppppppppppppppppppppp
26up
有始有終呀
三口六面傾掂去啦
隔左一排冇追 岩岩追到live
講真一開始幾鐘意澧 個故事又有啲逃恥feel幾正
但越睇越覺得澧煩 成日飲酒 對炒飯佬念念不忙 但又要拖住主角喎下下飲醉都要主角執手尾

反而同jojo一齊嘅感覺好warm 不論係主角屋企過夜 教主角著衫定係玩具反斗城
jojo有病 但都無條件咁幫主角 個人又樂天 咁好嘅女仔邊度搵呀

我知宜家冇可能再同jojo一齊架啦 唯有希望澧可以解開心結 最後被主角誠意打動一齊囉 不過我依然覺得澧唔值得人地對佢咁好
有冇得揀跟埋一齊去 之後先行開
順便落個雪比佢地
結算
加速
文呀
「你親手送俾佢。」

「我同佢仲⋯」

「帶佢入嚟自己嘅世界,就自己送返佢出去。」

我走到窗邊,凝望晚上的景色。

這個決定對嗎?

我不知道,也不清楚。

但有些事情,

總得自己親手去了斷,你說是不是。

這樣才是男人。

如果有枝煙,

恐怕在這刻,我真的會放在嘴邊抽。

「親手送⋯」炒飯佬同意:「好。」

----------------
本次沒有選擇
🚬
在那晚後,我將高達秘密轉交給王白蛋。他收到之後,臉容近乎扭曲、心臟不斷起伏、在家裡放聲尖叫。

炒飯佬我說過,自己在離開那天,即情人節當日,約了王嘉澧在旺角見面。

為什麼是旺角?他說位於各地區的中間,夠公平,這次不會因為地點問題,而被阿澧生氣。

說再見都想到這一步,我真服了炒飯佬。

那天,他沒刻意打扮自己,只像平日穿吊帶工人褲的自己,手握一株桂花站在旺角行人專用區。

在人來人往的旺角街道上,每個與自己擦肩而過的路人,都有著自己目的。

今天他在這裡等待,

只為說一聲再見。
咁快就到情人節,即係jojo生日都到咗啦
情人節咁多事發生
好睇
係咁多我就瞓先啦,今日好撚攰
睇嚟就到高潮位
相信墨巴既功力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞