【互動故】追女仔﹝19﹞

949 回覆
750 Like 4 Dislike
墨說-香港 時間對照表

墨說時間 香港時間
早上 ————— 17:00-23:00
下午 ————— 23:00-05:00 (lunch time = 00:00)
晚上 ————— 05:00-17:00 (睡眠 = 沒有)

出文黃金時段:香港時間05:00-06:30
「文,我送你返去。」

「順路?」

「都係附近。」

「好啊。」

我們乘搭地鐵,步伐自然地行到車尾廂一列。

「今日餐燒肉真係好食。」阿文輕笑,說:「如果仲坐喺嗰到,我一定食唔出咩味。」

「你返去直接訓?」

「要通宵、捱夜啊。」說起,阿文就苦惱。

「捱咩夜⋯」

「論文啊、畢業作品啊、考試之類囉。」

「我都差少少唔記得⋯⋯」

「你仲未準備?」

「過去嗰三年,我都準備夠,係宜幾個月我放縱咗自己。」

「咁你記住啦,唔好為女死、為女亡。」阿文續說:「我個班有對情侶因為分咗手,個男仔太激氣直接唔返學。」

「我冇咁誇,我哋宜種人有咩好處?就係接受開失敗,我唔會對太多嘢,有過份期望。」

「當另一個走入你嘅世界,就唔係咁講。」阿文說得像親身經歷過。

「在下a0,未請教。」我抱拳。

「在下都係a0,幸會幸會⋯⋯」

「唓,咁你又講到好似經歷過咁。」

「我寫畫嘅角色,經常都要面對失戀,慢慢地我都體會到嗰種心情。」

我和阿文在地鐵裡,寂寂地聊了幾句。

「鐘意上阿澧,就要接受佢仲未忘到前度、仲有少少鐘意前度嘅事實,宜個係必然,你做到嘛?」阿文抱手,問。

「見步行步。」

距離情人節,不到五日。

這些日子裡,我依然一如既往。

每朝上堂、中午研究準備畢業論文,一直到夜晚才能躺於床上喘口氣,打開手機,跟王嘉澧聊幾句。

每一句回覆沒情侶的甜蜜,沒令人心癢的曖昧。有時我臉頰貼在枕頭上,會想到很多畫面。

在陽光明媚的天氣下,我們會坐在戶外椅上,播著一首優閒的歌,談天地說地。

有些瘋狂,

如果想法會實現化,這是個多麼不要面的夢。

原本,我快將要笑著入睡。

直至手機響起,迫使我清醒。

「炒飯佬⋯?咁夜打俾我。」我問。

「我仲有幾日就走,你之前咪答應過我,會幫我做一件事,我諗係時候。」炒飯佬說。

「⋯係咩。」我吞一吞喉。

該不會⋯

是托我跟王嘉澧說什麼「我愛你」之類吧⋯⋯千萬不要。

「幫我買碗牛腩河上嚟。」

「就係咁渣⋯?!」

「買完上嚟,再同你講。」
--------------------

A:買

B:不買

3票
黃金時間宜隻字,要整金色上去,睇落珍貴啲
A
A
牛腩河記得走蔥
A
A
A
A
我半夜起身,到炒飯佬樓下買碗牛腩河,他特別提醒我要走青,只是我忘記了。

「叮噹~」

「嗯⋯?」他含住根煙,給我開門。

「哇⋯頂你,夜媽媽叫我去買牛腩河。」我把整碗河粉放到桌上。

他呼出煙,淡淡淺笑:「我習慣咗夜晚先起身。」

「好唔健康啊。」我說。

「之前做小販,慣咗夜晚嘅生理時鐘。」炒飯佬坐下來,打開牛腩河:「而且特別靜,方便我整木。」

「睇嚟你執好哂行李。」周圍都被收拾好,整潔不少。

「睇嚟你唔記得走青。」他沒好氣地笑。

「啊⋯唔記得咗。」

炒飯佬用木筷將一顆一顆蔥夾走:「以前我女朋友仲喺到,佢會慢慢幫夾走,宜樣嘢果然好考耐性⋯⋯」

「你叫我嚟,除咗買牛腩河,仲有咩事。」既然他提起王嘉澧,我就直接問。

「幫我將宜袋嘢,送去一個地址,要秘密咁進行。」炒飯佬打開木櫃,拿出一個黑色大膠袋。

「高達?」我將膠袋解開,即見到一堆高達屍骸。

「送俾我前女朋友嘅細路,勞煩你。」炒飯佬夾完蔥,開始吃河粉:「啲模型我都收埋咗好耐。」

王白蛋收到這份禮物,應該會很激動。

「你唔親手送?」

他搖搖頭,答:「不了。」
-------------------------
A:鼓勵炒飯佬自己完成
B:幫助炒飯佬完成

4票
我叫做感性老母(有鳩),有追女仔睇嘅時候就係日頭,睇小松嗰陣時呢就係夜晚
B
B
B
A
B
A
A
a
解左心結佢啦
A
墨巴 可唔可以講下 如果揀咗送飛行返去會點 諗起都好想笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞