【互動故】追女仔﹝19﹞

949 回覆
750 Like 4 Dislike
「咁我淨係講⋯我知嘅嘢渣。」王白蛋說。

終於⋯

「以前阿姐夫,成日會嚟我哋屋企食飯你都知喇。」王白蛋邊吃邊說:「咁有一次,家姐出一出咗街拎嘢,我就聽到我老豆⋯⋯同阿姐夫講咗啲嘢。」

「⋯」

「佢話,佢哋兩個身份差太多,有啲距離。」

「點解咁講,大家都係人類⋯⋯」

「姐夫佢中五冇讀啦,之後留喺屋企做木工,得閒會去跟裝修搵食。」王白蛋惋惜地說:「宜個世界,總係有啲人睇唔起勞動性工作嫁啦~」

「但佢,應該冇咁易放棄⋯」我指,炒飯佬。

「呢條係其中一條導火線啫,其實我睇得出老豆同佢講完之後⋯姐夫係有啲自卑嘅。」王白蛋大罵一句:「咩自由戀愛、戀愛萬歲假嘅!講到最尾,始終都會覺得自己唔夠人優秀,你諗下你未來老婆係你月入三、四倍,係好正,不過姐夫啲性格就⋯⋯佢好執著,佢對一件木雕藝術品係可以所全副心機落去,宜啲帶有少少藝術家性格嘅,好少會睇得咁開。」
王百蛋講野太正經好唔慣
「咁又係,啱啱速配嗰陣⋯⋯」阿文即刻說出個例子:「有個男仔一講自己學歷,都睇得出有啲尷尬,但其實明明⋯唔係好重要嘅指標。」

「高人一等嘅心態。當一班人同一個等級,你喺佢哋下一級,佢哋就會係正常,你就係廢物。」我無奈地說:「不過⋯都係心態問題,睇得開就可以。」

但愛情⋯

就是需要執著。

太看得開的愛情,就不再是愛情。

「大概係咁多囉,自卑⋯⋯其實係個好嚴重嘅弊病。」王白蛋說下去:「因為會令你好多疑。」

「自卑⋯」我望住自己的掌心。

「講完啦?到我講。」阿文以茶代酒。

「你又有?」

「我同阿澧住咗幾年宿舍,點會唔知佢嘅事⋯⋯」
「請講。」他們兩個,就像我用來攻略王嘉澧請來的賓客。

「唔好咁死要面子。」阿文又說出往事:「成日呢,見佢有時會翻睇前度嘅對話記錄、相,如果佢前度打過嚟真係講一聲,我諗就真係可以復合。」

「⋯我都係咁諗。」我口腔泛起一陣苦澀。

「但就係大家唔搵大家,越嚟越嬲對方,但又越嚟越忘記唔到對方⋯⋯最慘就係宜樣。」阿文很自信的,哼起一首歌:「如果記得是為了忘記~我寧願記不起~」

「你哋覺唔覺⋯⋯我哋三個坐埋一齊之後,啲言行舉止大膽、正常咗好多。」我暫時離一離題。

「又好似係喎⋯」他們異口同聲。

「唔通三件毒物聚埋一齊,真係會引發宜種化學反應⋯?」我無意想起,女僕咖啡店那三名舍友。
「Btw⋯⋯多謝你哋啲資訊先。」我先道謝。

「客咩氣,大家同是天涯淪落人⋯⋯」阿文苦笑。

「唉~」王白蛋靠到椅背。

「唉⋯」阿文舉頭喝茶。

「唉。」我則,陷入了沉思。

這餐由我結帳,燒肉我覺得挺好吃的。

【$6640-$500(已用優惠卷)=$6140元】

肉吃飽,酒喝夠。

王白蛋和阿文不同路,該送誰回家?
-----------------
A:送阿文回去
B:送王白蛋回去
C:自己回去
D:送飛行回去

1票
A
B 見啊澧!
屌live咗
A
d
d啦 想睇送飛行會點
D
Lm
D
D
A
D啦
人地一個女仔,唔好俾人一個返屋企咁危險
一定係送女
B
D
《樂糖》?
樂仔同糖仔要拍電影嗱
A
Lm
A
D 嘅話又出現唔合符主角期望嘅劇情
又會拖主線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞