【互動故】追女仔﹝19﹞

949 回覆
750 Like 4 Dislike
一陣出
一陣出
回來了 
好!!
墨巴技能:無盡夜晚
等緊你
小心身體呀墨巴
諗住睇埋先瞓 跟住就仲未瞓
「你杯咖啡外賣。」陳志慧交給我。

「唔該‧‧‧」我馬上跑出咖啡廳。

「下次歡迎再光臨!」陳志慧立即緊到出門外。

「喂‧‧‧!」她叫住我,表情百感交雜。

「咩事‧‧‧‧‧‧」

「今日嘅事,我喺到打工嘅事,你都千奇唔好‧‧‧‧‧‧講出去。」陳志慧露出怯色。

「咁你又喺到做。」

「小販俾班黑社會迫害到無得做啦,我唔嚟宜到打工,邊嚟錢!」她說。

「你可以做第二啲嫁嘛,既然咁驚‧‧‧‧‧‧」

「餐廳老闆出到時薪$80蚊啊!點拒絕啊!」陳志慧怒嘆一聲:「如果乜都做,我點食「金莎」啊!」

「金‧‧‧莎‧‧‧大麻!?你仲食!?」

「你試吓啊!」她放聲去罵:「你試下,經歷咗人生最糟糕嘅一日,宜依一日嘅心情會永遠喺你背後,你就知大麻不知幾好!不知幾快樂。」

罵完,她就返回女僕咖啡廳去。
墨巴之前係咁想主角食煙
而家叫埋佢食大麻
「我就真係唔明啊‧‧‧‧‧‧」我喝口咖啡,繼續閒逛。

距離王白蛋的放學時間,還有半小時左右,應該可以再多逛一會。現在我竟然兼職當他保姆,接送上學放學,看來我空閒得要緊。

不,是我只有這點事可以做,不然就像從前,永遠只會回家溫書,錯失中學的美好回憶。

現在人隨年月成熟,就開始明白‧‧‧‧‧‧

人有時,真的要出街走走。

望一下,這個世界。

不然,

真的會瘋瘋痴痴。

我進入了新都城商場,打算找個地方逗留一下。走著走著,我走到全商場最快樂的地方──玩具反斗城。

雖然人大了,但你叫我去書店,我可能仍舊覺得沉悶。可叫我到玩具反斗城,我就有些好奇心,想知道有什麼奇趣的玩具。
連登仔角度:食大麻好過食煙
走入去,彷彿置身兒童樂園。

身邊的大部份,都是孩子。

但偶然,亦有那種少女心的‧‧‧‧‧‧

少艾。

在「星球大戰」那一處的專賣櫃,有個穿住件深紅毛衣、腿配牛仔褲、腳配Converse鞋、頭配冷帽的女生。

她正沉迷在,那些玩具之中。

那背影看多少次,都總會覺得她很快樂,跟王嘉澧是一種相反的存在──JoJo。

一個代表傷心,一個代表快樂。

但我很想知道,今天是什麼日子,竟然去哪裡都遇到熟人‧‧‧‧‧‧

--------------------------
A:直接過去跟JoJo打招呼。
B:戴個面具過去嚇嚇JoJo。
C:偷偷觀察JoJo在玩什麼
D:視而不見。
2票
B
b
b
C
幾時有女屌
我拿了個白兵面具戴到頭上,細步走過去拍拍JoJo膊頭。

她反應很大:「哇!」下一秒,就握住前方擺放的激光劍。

「Hey──Jo!」我壓低聲線。

她瞇著眼,深思了幾秒:「接劍。」然後,拋我一把玩具激光劍。

「你確定?」我摸著激光劍的按鈕在哪。

JoJo用激光劍輕力打了我幾下:「打你‧‧‧!打你‧‧‧!哈哈哈哈。」

「喂‧‧‧!太突然,停!休戰先!」我還未摸到使激光劍光亮起來的那個按鈕。

玩得氣噓噓的她停止毆打:「喺到做咩啊你‧‧‧‧‧‧」並轉為用劍指住我的頭,笑著問。

「有緣囉,我諗唔到任何解釋。」我將白兵面具脫下,說:「不過你都幾好人,見你啲來勢咁勁,原來打落去都係好輕力‧‧‧‧‧‧」
-------------------------
A:「你又喺到做咩?」
B:「咁得閒自己嚟玩具反斗城?」
C:「我幫手送某個私補學生去上堂,所以有啲空檔。」
D:「冇食飯啊?咁快氣喘,決鬥多場!?」

2票
D
D
D
「冇食飯啊?咁快氣喘,決鬥多場!?」

「唔係講少,我真係冇食飯‧‧‧‧‧‧」JoJo握起激光劍,側側頭:「不過我願意接受你挑戰。」

驀地!

JoJo直劍揮往!
----------------
條件:

一分鐘內,輸入「阿修羅閃空」+字形為「斜體」+文字顏色為「紅」+文字大小為「Size6」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞