西野カナ fans揮手區(4) 最後のコンサート

1001 回覆
15 Like 0 Dislike

好鐘意I love you
有無巴打知點解佢暫停歌手活動
呢隻碟cd版用唔同方法演繹舊歌,好正!
加奈無明講原因,不過照我睇法,不外乎以下原因同個人意見比大家交流下

1. 結婚/生仔
呢個本來她人身自由,但藝人都未必可以從心所欲。但只是為了要結婚而要停了所有工作計劃仲關埋歌迷會,似乎又偏激了一d。其實,佢可以同sony表明結婚願望,而且十周年以後會減少產量作為續約條件,相信sony都唔會留難她。始終她的營業收入比起土屋太鳳多5倍。當然,佢係休息期間可以跟任何人結婚甚至生仔,但這應唔會係佢要停工的主要原因。去年年尾的訪問曾表明有段時間三重的朋友紛紛結婚所以萌生結婚願望,但因大學的一眾好朋友仍然係單身,所以現階段冇咩結婚願望。不過,如果佢仍打算生仔,最好係呢2年完成,35歲基本係高齡產婦了。

2. 休養噪子
加奈雖然無明講,但呢個原因基本上係肯定的了,甚至應是主要原因。事緣去年Arena Tour,有場次加奈明顯唱得很辛苦,並係中途MC喊起來,主要係說回顧10年,自己有很多失手場面,有時感覺自己好沒用,辜負左大家的期望。其實加奈也是做事很認真的人,說過唱現場不能跟CD差太遠是基本。肯定佢係討厭自己唱成咁先喊的。亦知道自己不得不停下來,如果唔係編排了後面的工作,我諗佢恨不得馬上放假。所以就算休養唔係唯一的原因也至少係主要原因。至於要停多久,那要視乎佢的嗓子回復得如何,加奈現時也答唔出來,所以無法為停工設限期,完全係視乎佢自身的判斷。不過聽過最後一場的LV,嗓子水準雖不能比巔峰時相比,但也比去年好很多了。而且隨著年紀大了,音域也會改變,這個必須要承認的。最重要的是聲帶和聽覺沒受損就已經很好了。

3. 轉換歌路
感覺LCL的歌單係有意為以前的歌曲做總結及了斷。有人說今次雙會沒以前唱得那麼好,但我覺得這應該係加奈最後一次唱雙會了,那堆少女戀愛風歌曲都可能沒機會再聽了。佢選擇唱shape of you,係唔係代表她想試試這種詞風成熟的洋樂呢?這次休息期間我諗佢會到不同國家接觸當地的音樂,看看會不會對自己有啟發。期待佢回來後佢的音樂會有何轉變

4. 離開sony
這主要係因為明年西野家會消滅,活動休止去到消滅歌迷會的地步,已經係要有很大的覺悟了。至於會否離開sony,佢的唱片約據聞3月就會完結,業績指標全clear。至於事務所合約,隨著歌迷會明年完結,估計SMA的合約也是明年完結。如果不續約,那就要找其他事務所或自己獨立出來。當然SMA肯定不會咁易放手自己頭號明星離開,就算復出後銷量減半,收入仍比土屋太鳳高一截,所以這方面加奈完全有主動權。至於唱片約,個人認為就算加奈不續約SMA,都應該繼續留在sony records的廠牌中,始終sony女子部勢強。較次的選擇是去環球唱片,去avex沒咩用。所以只要加奈唔係跟sony有官司糾紛,轉唔轉公司也不會妨礙她復出

以暫時見到的來睇,加奈應該係單純想充電休養一下,一般在年半至2年左右吧,長則3年。當然如果要育兒就難說了。
而家都唱唔番呢個水準
love voyage有cd版?
欣賞巴打咁細心既分析,個人都認同係主要想休息養好把聲同埋想增廣下見聞,自己填詞既真係要生活上有多點新衝擊,見識多點新事物先有新靈感寫唔同既詞,kana d歌詞有時用來用去都係果堆字 (例如頻繁使用会います或轉型字) 如果真係養聲+取材的話,希望兩年左右就可以回歸啦
講真,你用2012-2015年果段水準來要求佢唱以前d歌(例如:好き),咁真係有d強人所難。好坦白,以前的佢有足夠力量係任何一處飆高音,但都唱左成10年,音域一定比以前低左,其實佢搵到個令人自己唱得舒服的key唱歌已經可以收貨
今次的洋樂cover演譯好好 ,ukulele版果key自己又唱得舒服咪幾好
如果加奈仲想唱落去,一定係用聲方面做出改變或者妥協
有冇出cd我唔清楚,但我睇完呢個音樂特輯覺得好正,上網又搵到入面唱既version
我搵黎搵去淨係見到出過DVD 同blu ray
咁可能真係冇,係d人cut出黎
我係個唔知乜鳩野網見到了
係咪得10首歌?
好似係呀,記得有dear, always, このままで等等,首首都好正
Kana unplugged 係咪冇出過cd ver. (純音檔) ?
應該冇
早晨,kana,你而家做緊咩野呀?今日繼續聽你的歌
相信你對大家的承諾,等你回來的一天

好耐以前係個大陸壇搵到48kHz/24bit
你要我可以share
中文網有資源(flac)
http://pan.baidu.com/s/1o8AVnvG
密码:chsf
it’a hard to say goodbye
it’s hard to say goodbye
睇返今年西野家年賀狀,原來已隱隱透露出今年休業的訊息
往年的「今年もよろしくお願いします」(今年也請多多關照)同「みんなに会える」(跟大家再會)今年都沒有了,只留下祝福歌迷的語句
鳩痕巴係カナ字典
Day 2
自己比較少聽B面曲
今次con發現自己原來miss咗好多好聽嘅B面
於是走咗去搵啲舊B面來聽
今日揀咗Always嘅#2 Happy Song
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞