[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(144)望下#1 先

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
俾多少少力
買 H700i
試咗都係唔得,可能真係壞板
想換張asus, 用緊i7 6700k, 有冇推介
你問吓悠二部機隻CORSAIR牛
cpu 個 同 gpu 個最大熱量(watts) 係風冷同水冷差唔多固定左
cpu 風冷∼ 220w , 水冷 ~ 400w (民用die size)

gpu 就誤差大d,die 同 售價range好大
gpu 風冷 ∼350w, 水冷 我估可以550w,唔肯定

玩風冷 650w 牛 夠玩非sli
玩水冷 1200w 牛 夠玩非sli

PS. 假設mb vrm 同 gpu vrm 為85%效率
渣GA
1.筆直大約9000
2. 用途主要打機 (Witcher 3, fornite, 黎緊出既大作可能都會因為砌左新機而買 )
3.平時用開全低所以都會想試下中至中高畫質,未有錢到最求ultra畫質。升級方面可能一至兩年小小upgrade咁。其他都無乜特別既需求。
4. 將會用2個1080p 60Hz 16:9 moon
5. 最主要就係最近見到法X個網有個砌機組合優惠,想上黎問下抵唔抵屌。 因為我唔太識砌機野,又冇咩時間去珍X執list砌。9000巴打們有冇咩意見?唔該晒
出名犯法 ?

法奧法奧法奧法奧法奧法奧法奧
珍寶珍寶珍寶珍寶珍寶珍寶珍寶
今日換左cpui5-4460轉左i7-9700k 之後打機display card(gtx1070 MSI)溫度由60幾變到70
想問下算唔算正常
淨講白汁腸都知邊間先勁
好正常
4代i5都未用盡1070
買買買
R6
call 馬上去請食白汁雜腸
第一次上到70個機箱好似焗爐咁,同埋由WIN7轉WIN10打字好唔習慣
9700k 用 rl06 配 dark rock pro 4 好唔好
處理器散熱器限高 158mm
fk
咁都係上返水 h115i, 又要諗咩case
R6
麻煩下位1001既
幫我del左茶包個名佢

走咗線未呀?
新蛋1080ti 賣成皮野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞