[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(144)望下#1 先

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
我上部機都係自己第一次買件砌 搵左個fd幫手 老實講其實上網跟住教學搞都幾難開唔到機 雖然搞左勁耐先搞掂 我仲好記得個陣部機塊牙石板係壞m.2插槽 個陣我bios又搞一輪 ssd再換埋 搞左我幾日先知板出事
所以經過上一部機之後我發誓唔再自己砌
比人砌輕鬆簡單走線好
慘在俾個fd跣
冇為意佢冇上到銅柱
其實最basic既野識既話自己砌係好少少
比人砌好冇安全感
睇下幾fd 啦
中學大學幫人砌過之後先砌自己部新機

第一部搵"香討名人"砌
我買料佢幫我砌 之後上機check到有壞
佢仲好好人幫我去換

宜家就自己砌
唔考慮1066?
以一般用家嘅角度嚟講就係存取大file同細file嘅速度
漢科好似極少入asus a卡, 所以好難搵
其實好似唔係極少, 係直頭冇入過, 你見到嗰啲都係水貨
係, 但係上漢科個網睇過佢係冇入過rx 5XX系列
可能佢係冇更新, 但係我估數量真係唔多
而家睇返個網又有#haha# 但係dc都係得兩個行貨
裝晒所有utilities, 再剷晒,都係唔得
有無 asus b450 chipset 底板嘅用家可以影下D driver, 或者講下usb 差得快唔快?
為左防塵買pcb膠紙封無用窿
再買3m 高效濾網封盡所有入風位
又唔要礦卡, 又用礦卡價壓價, 成個市場搞灣哂
你要睇埋塊板有冇usb 支不支援快速充電
https://www.fcpowerup.com/wp-content/uploads/2018/08/2018082118245265.png
https://www.fcpowerup.com/evga-supernova-1000-g3/
室温约26℃时,温控开关拨到On,进入ECO温控模式,风扇 到350W时才开始启动,启动转速1580RPM,而当温控开关拨到Off,风扇以1075RPM转启动,到满载匀速增加到1820RPM。无风扇模式的区间为0-350W,单路CPU单显卡用户使用温控模式一般不会触发风扇启动。

EVGA講過唔滿意可以RMA
買把好風扇 + 落膠填實風扇同機箱d 碰撞位,就得返風聲

火牛噪另計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞