[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(144)望下#1 先

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
有咩無咁易死嘅硬碟(2 or 4TB)推介?啱啱死咗個Seagate 1TB無backup煩死
WD 囉
不過老實講 電子嘢 真係撞手神
熱門嘅細牛SF450/600係長城代工
香港買Z390 Taichi Ultimate $2500 好 定喺新蛋買好 平300
近新年,依家砌機係唔係貴D
有關係咩
我睇番之前 果D砌機POST 個價,比依家,有D野都好似加左1百幾十
香港 有保
係咪睇咗美帝黑五新蛋價
如果你要求高,所有野用靚貨就梗係貴左,因為電莖熱潮
但如果只係要普通打機,其實算係平左
是咁的,用 asus b450m-k 底板砌咗部機,但係所有USB 叉電都好慢 (<0.5A). 我想問係漏咗driver定係bios setting 問題?

有冇更新 chipset driver?
Acbel以前好廢架
對比下咪勁左
試過ASUS 同 AMD 官網 chipset driver 都一樣係咁
唔關線同電話事,notebook之前出到1.5A
插緊底板USB
同埋熄機叉唔到電
Nb叉住電去test?
正常係得1-0.5a
留名學野
想請教咁多位巴打
9900k 配NZXT h500i + Kraken x62
散熱嚟講個箱咁少㝫會唔會冇咁好
Display card?
同睇你放箱個位
仲有做做好風道
The Western Digital WD Black SN750 SSD Review: Why Fix What Isn't Broken?

https://www.anandtech.com/show/13760/the-western-digital-wd-black-sn750-ssd-review
我依家部機係放喺頭頂
間房角落位
6700k @4.6GHz 1.375v
GTX 1080Ti
NZXT Phantom 530
前面抽風後面排
水冷排裝機箱頂入風
夏天RealBench full load 大概80°C

依家upgrade會用返張1080Ti
問題係Phamtom 530前面三個大風扇抽
對比嚟講 睇落h500i好似散熱會差好多
但個design又好靚
裝完個m.2ssd 要唔要再收返塊板上去定直接收返螺絲就得,第一次砌
搣咗你拎住嗰塊金屬散熱片後面塊貼紙,將有散熱貼片嗰面痴落ssd度,最後扭返螺絲
塊板kum喺上面好似係幫SSD散熱
新強果隻自家品牌風扇送果幾螺絲拎唔撚入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞