[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(144)望下#1 先

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
新人求List需知

為方便連登眾巴絲可以幫助你,請你合作
不但可以令連登眾巴絲可以盡快回覆你的問題,更可以令條List更適合你所需

關於所有店舖事項請巴打從其他有效方式聯絡

顯卡係蝗語,請講顯示卡或display card

1. Budget
NO MONEY NO TALK ,預算上限寬鬆可以買好一點,預算太低可能要將就或繼續儲錢

打機INTEL
多工AMD

2. 電腦主要用途
你想玩咩遊戲? (多數砌機都會打機,如果唔係請另外講明)
最好講game名,唔好一句Steam game/blizzard/EA game就算
因為成千上萬隻人地唔知你玩邊隻
需唔需要直播或錄製遊戲影片?

3. 個人需求
玩以上遊戲你最低可接受嘅畫質(Ultra/高/中/低)?最低可接受幾fps?
如果你預計會玩新遊戲,想幾耐唔駛升級電腦硬件?
想唔想超頻?散熱需求如何?使唔使靜過Dyson?
有冇特定嘅牌子信仰?想唔想有華麗嘅RGB光效?

4. 現在或將會使用mon的類型
解像度有分1080p, 2K(1440p), 4K(2160p)
更新頻率有分60Hz, 144Hz, 240Hz
畫面比例有分 16:9, 21:9, 32:9
你想要咩解像度(畫質)同更新頻率(流暢度)?
解像度高,會對打機效能造成影響,但畫質會更好
更新頻率高,如效能足夠可以造成比低更新頻率更好嘅流暢度

5. 自己都學習一些
講真,班巴絲好憎伸手黨,所以建議你行多一兩步
哪怕你直接照抄悠二巴打List放上黎問,佢地都會出手幫助
只係Ctrl-C和Ctrl-V咁簡單,大家都會開心嘅事點解唔做呢?
甚至可能你在過程中已經搵到需要的答案都不一定!
(悠二List網站 : http://yujihw.com)

6. 大腦Google係一樣很有用的東西

7. 火牛: 平 Antec 貴 corsair RMx OR Evga G2/G3/P2/T2

8. 請上銅柱,重覆檢查插好power,hdd led pin,HD AUDIO,MB 24PIN,usb2.0/3.0,fan pin(cpu,cha) or 3pin 4pin

9. 走線
走線
走線
走線未呀茶包

10. 召喚硬件傳心師
冇人知你部機咩spec 呀
你有咩壞野問題唔該貼返full spec
CPU, MB, RAM, DISPLAY CARD, PSU etc.
如果開唔到機請附上機箱內部圖片一張
走好線先

11.
邊到買野好?
HJ2Q 3C1J
黃金:中央田 CentralField
黃金:正都 Capital
黃金:匯訊 Comdex
旺電:珍寶 Jumbo

網店:
faroll (悠二白汁腸)
hkterminal
飛馬電腦

海外:
新蛋 NewEgg
美馬 Amazon

12.
拆cpu cooler 前記得整熱部機
Amd 拔劍有事幫你唔到

13.
H310 A320 不了
真係冇budget 先考慮

14.
Cooler Master 不是好東西
見親都係叫你轉嫁喇

15. 買咩箱好 (FD 教軍)
Itx: Node 202, Silverstone RVZ 系列, inwin A1
Matx: Define Mini C
Atx: Define C 有d 錢多HDD 就再上 Define R6

16. For Advance Information
vrm 資料
amd : https://www.hardwareluxx.de/community/f12/pga-am4-mainboard-vrm-liste-1155146.html
intel :
https://www.hardwareluxx.de/community/f12/lga-1151-mainboard-vrm-liste-1175784.html

有咩要加再同1001講
1001唔開post
下次#1 remove evga g3
我好耐冇睇過post#1
新手想問下
琴晚部機冇熄 起身見到部機藍mon
error 原因係 whea uncorrectable error
見到佢load 到100% 都冇restart 過

我就手動restart 部機,所有嘢都有電
但就黑mon 開機冇show 底板logo, 冇beep 聲
拆哂所有ram 重開機都係冇beep 聲
抆過底板粒電再裝返都係唔得
依然都係黑mon 其他嘢照著
想問下似唔似係壞底板?
拆顯示卡駁內顯開機試下
15. 買咩箱好 (FD 教軍)
Itx: Node 202, Silverstone RVZ 系列, inwin A1
Matx: Define Mini C
Atx: Define C 有d 錢多HDD 就再上 Define R6

ON9999
頭先換咗條扁d的線,都裝到顯示卡,都有畫面出到。不過個bios寫CPU過熱 & Bios driver唔夠新咁,之後就算炆咗張顯示卡都出現以下畫面,入唔到Windows.

試過跟佢入csm改,換硬碟插頭都唔得。下一步用default bios setting + 重裝bios?

部機開著咗啲風扇,顯示卡粒燈都著之後一秒就熄咗,之後自己重新開一秒又熄。
lan線位有燈,火牛試過用萬字夾夾綠線同黑線火牛風扇會轉。
到底部機發生咩問題
刷bios 差啲刷到死機,asus 個個bios usb flashback 同bios 個個EZ FLASH都廢既,係官網落黎放係格式化FAT32既手指再跟官網改file 名都話認唔到

最後要用ez flashback 個個online update
CPU風扇有冇插?
如果只係駁底板同火牛呢?
唔插ram,cpu,gpu之類
Reset bios,用內顯,入唔入到Windows 先
屌你清下cpu heatsink d塵啦
火牛都係轉下停下 但佢夾綠黑線係長轉
咁問題應該係底板啦,底板攞電有問題先會開下停下
火牛個設計係要有loading先會著
有冇嗶嗶聲?
但lan線燈有著喎 唔係即係通到電?
唔得,搞CLRTC,之後都一樣畫面。

會唔會係死硬碟? 我炆隻硬碟出黎,之後放外置硬碟盒,再比其他電腦讀取,都無反應
有咩大陸case 推介呀 on9 仔
渣嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞