[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(144)望下#1 先

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
P600s 有能力換走r6
pm02 送4風扇 比define c 有更好的冷排,psu 長度支援,有能力同define c並行
我想問p600係咪同400差唔多大定大過
仲未搵到spec
如果同400差唔多大既
塞張索泰amp入去 真係有d覺得箱細
等spec 同 reviews
我雙月球都放到define c上黎
我27+24仲放左ps4 switch
我24+22
屌你CORSAIR個IQUE淨係detect到個pump但detect唔到個風扇幾多轉
是咁的
未過7日就出事直接搵代理受唔受
有單就受
但點解要咁做
順路
係屋企我係地位最低果個
兩隻貓都高級過我
枱只係可以擺兩個moon,主機放隔離層架
roughtly the same as evolv x
換完27+24再講
但個價
咁好有吸引力
悠二無賣pm02
換就換雙27 窄邊喇
一大一細
尋日同老婆行黃金,佢第一次見到實物曲moon,竟然有興趣話睇戲好正,對眼好d
睇黎過一兩年可以換曲moon
帶多d 老婆行黃金
中央田有隻360度電莖椅,本身係比佢吸引左,去望下係咩
估唔到佢竟然覺得曲mon有用
決定下次#1 屌鳩悠二 咪撚淨係得隻delta 500W鳩推
望撚到d list 叫人轉轉到煩呀
唔係個個係你度買
黎緊公司要砌多部機For 後期制作同事剪片/AE/少量3D, 想問下可以點砌?
Budget Around $13-14k, 理想可以超埋頻( 雖然唔識超頻但同事想部機盡量行快少少)
奈何真係唔熟硬件野, 所以頭先就上悠二度望左兩眼佢出既list
想問下佢條list如何, 需唔需要再改定還是已經ok?

Intel® Core™ i7-9700K
GIGABYTE Z390 GAMING SLI ATX
Gigabyte AORUS GeForce® RTX 2070 8GB GDDR6
ADATA XPG Z1 (2 X 16GB) DDR4 3200 MHZ C16
CRUCIAL MX500 SERIES 500GB SATA 3
Seagate Barracuda® ST3000DM008 3TB 7200rpm 3.5
Be Quiet! Dark Rock 4 CPU Cooler
Phanteks Eclipse P300 Tempered Glass (三風扇版本)
AcBel i90M Power Series i90M-700 700W
https://youtu.be/LIrJygQt2_M

裝機細節

1. cpu 鏍絲窿無落膠氈導致鏍絲磨穿底板膠面,造成Ram綫路干擾或短路(cpu 絲窿無鍚架)

2. 發現有一條Ram糟不能用而又是intel 平台,就好可能係底板cpu socket 近Ram那邊有腳彎左

3. 上錯銅柱導致底板背面短路

4. 無用彈簧上cpu cooler, 而四邊鏍絲用力不一,引致cpu 不平,造成系統不統

砌機係專業,有好多細節架
重有AData XPG Z1 2x8GB 3200MHz C16 *** B-DIE

連AMD 都唔使強求係B-die
兩條單面8GB 好難上唔到

amd b die 易超
有得b die 要die 好d 既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞