[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(144)望下#1 先

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
@油耳

你個G12安裝服務 我係咪可以帶卡 現金直接踩上去比你搞

自帶散熱膏幫我apply埋得唔得
中過伏,再也不吊
都話inbox油耳
同要帶同一盒白汁雙腸飯上法奧
可能油耳請番你食白汁腸轉頭
互請幾多次
。。。。。。
新手List求評
本來預算8000~9000左右,點知愈加愈多  
-主要用嚟打機,玩mmorpg(例如FF14)同配置要求唔高既單機GAME多,FPS基本不玩,偶然玩單機3A大作,特效可以開到最高最好,但開唔到都唔強求。
-可能會用嚟剪片。
-唔玩RGB,唔需要超頻(因為唔太識)
-因為打算用駁PS4同SWITCH,所以MON已經買咗BENQ EW277HDR

CPU:Intel® Core™ Coffee Lake i7-8700
MB:ASUS ROG STRIX B360-F GAMING
RAM:G.Skill Aegis Gaming Series 16GB (2 x 8GB) DDR4 3000MHz C16 F4-3000C16D-16GISB
Display Card:MSI GeForce RTX 2060 VENTUS OC 6GB GDDR6
HDD:WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
SDD:Samsung 970 EVO Series 500GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
PSU: Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-650 80Plus Bronze 650W PSU
Case:Fractal Design Define C ATX
散熱:CRYORIG H7 SINGLE TOWER CPU COOLER

1)請問呢個list有冇嘢可以改善?
2)咁嘅配置需唔需要用到散熱?
3)牛洗唔洗用到650w?
謝謝!
2666ram
牛有空間用金牌650
8700 降低 D 慳 D

剪片轉 AMD
1.) 無乜野好改
2.) 最好有個cheap cheap 風冷, 你已經有
3.) 650W比較好, 無咁熱, 之後仲有空閒升級
970evo 轉evo plus啦 都就出喇
係喎, 等到可以等下...唔知價同速度點
可唔可以詳細講下
我由486 開始玩電腦, 火牛用過跟機箱不知名火牛,delta 牛,cm 牛,antec 牛, 淨係athlon 1700 年代果時壞過一次牛,就係delta
唔知, 果時仲係hkepc 玩開
athlon 時代, D牛西到,
得delta 牛同 GTR 同 2themax, 得2the max生還
不過隻delta 牛6年先死, GTR, 2年唔夠已死
咁冇野係絕對既

Delta又唔會100%唔壞啦

佢同你講100%唔壞.你都唔信啦

而且其實.你見廠機呢d咁著重RMA率.咁多都係搵Delta OEM.就知
當年都唔會理用乜牛,好多時都係跟機箱送牛,專登走去買隻delta 牛都唔多人會咁做,但係我就係得呢隻牛壞過
以前就係聽人講 delta 多oem 先專登走去買佢,當時攞上手覺得好重,同以前D 不 知名火牛差好遠,點知就係佢壞
delta 牛 跟廠機
GTR 跟箱送
2themax 自己買, 後備牛/試野牛多, 借左俾個friends 用左年幾, 自己文書機又用左年幾, 得一個4pin EPS
其實伏唔伏 black 唔black list 關自己壞過咩事

正如有人用死雞冇壞過會繼續用

但大部份人死過都同你講不了

主觀野姐

客觀黎講就睇RMA 率 造工評測
其實我都冇blacklist 佢,當年壞左, 我之後都係買返隻一樣既delta 牛用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞