[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(144)望下#1 先

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
入得黎問
有幾多個乖乖地咩都唔超
得果兩三款
仲成日無貨
佢個網硬件推介有寫其他牛
我不嬲都係.Neoeco 同 Delta兩者之間選架啦

因為兩隻野都係同一隻野

不過neoeco係實在力量cut cost版咁解

不過都叫係delta
RTX2070 配500w

好多野要執喇
官網都sugg 550W 喇
但如果又超頻又落aio上650w啦
加返句
官網不嬲寫大架啦

好多年前全個高登都唔會理官網寫個d suggest幾多W
當然.唔係叫你差太遠.但少50W都冇咩問題.

你唔係少成百幾二百W就冇事

同埋最緊要係隻牛本身穩陣
你睇guru3d.呢類media

佢都係建議你500-550W
https://www.guru3d.com/articles_pages/palit_geforce_rtx_2070_super_jetstream_review,7.html

實際上500W係夠推
始終sugg list 最煩要點樣expect 有upgrade 下 都要唔洗轉咁多野

eg 唔超頻/ 冇further upgrade display card -> 500W
有既推600W or above 咁樣會好d
點睇可樂林仔前幾日笑鳩賊船牛
同死講CM antce其實好好
官網寫大係因為唔知你個隻係咩牛.

你知.市面上大把牛.都係亂標

寫可能550W.實際400-450W都有.甚至更少都見過.呢d虛標牛係咁

但只要你隻牛係足火.穩陣.堅既.你少官網既suggest watt數.係冇問題

所以官網一定係寫大D

而且對佢地黎講.寫大D.一定都有好處

例如

他朝一日出事.個消費者可能賴落你官網個到話你suggest watt數.實際上根本唔夠

即係.d廠商官網.盡量想排除呢d可能性
咁本身就係就要睇成條List

最起碼我出得既List.一定夠推先

而我賣咁多部電腦.都未試過因為有一次.我出既List,係唔夠watt數而俾個客鬧
不予置評
香港高階牛.其實可以考慮Phanteks REVOLT X

即係seasonic.最高階方案製作.

不過加左好多額外黃豆功能
反正我去pcmr 都鳩推evga g2
cm 不了
新Cooler master最高階V系列.聽聞係Delta製作.

基於當年Antec HCP再改良

我自己近年唯一期待既Cooler Master產品
等有人拆左牛先
我唯一覺得okay的cm產品得h500
好想睇下飛馬哥又有咩意見
總之.我選火牛

第一優先係Delta / Delta OEM

第二就到Acbel

兩間都係最老牌.而且最穩陣既廠

第三.我都唔知了
seasonic OEM / CWT OEM啦
而家間間都係呢兩間整架啦.都冇得你選.睇價錢算
不過頭兩間.近年冇乜新牛.

而且個名唔響

又同埋對我地店鋪黎講.利潤低.所以冇乜人推
比我想像中.加價加得少

應該話.本來970 EVO尾水都加緊價

變相根本970 evo 同970 evo plus係冇加過價
所以d鋪推cm mwe
係前排12月.samsung ssd去到歷史最低位.

12月買samsung ssd係最抵買

1月份已經係加左價.不過我自問已經加得好少.我盡量已經壓低個價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞