[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(144)望下#1 先

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
如果AC88放落舊機冇問題
就係底板壞
你lan 同 mb wifi都係得20mbps 咁好明顯唔麻底板壞啦,你唸下兩樣野同時一樣壞法既機率有幾低
windows / driver 問題多
你插lan 時,windows/rounter 顯示係幾快?
windows 壞
唔activate 情況下再test 過咪知
右下角網絡連線個icon
或者入rounter 睇,應該有寫你係10/100/1000 連線
因為 key 而壞呢個可能性係零
router setting? 不過照計你都唔會無啦啦手痕入去搞限部新機速
唔好用driver booster,支那嘢嚟

我估唔會Router 唔會set 咗某個裝置限速

底板內置LAN, WiFi 同 AC88 WiFi卡都慢
>>可能底板PCIe 出事

去Windows 睇下裝置管理員有冇裝置出問號

舊機連一個PCIe slot 都冇咁奇?
底板長啲嘅slot 都可以插,唔一定插落最短嗰個度
請教各位巴打呢條list有冇問題

MSI 微星 B360M PRO-VH B360,DDR-4,LGA 1151,USB3.1 Type A M.ATX M/B
數量: 1
價錢: HK$ 440
Intel 6 Cores 6 Threads Core i5-8400 Coffee Lake (2.8GHz,9M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝
價錢: HK$ 1509
ADATA Premier DDR4 2666MHz 8GB (1x8GB) Ram AD4U266638G19-R
數量: 2
價錢: HK$ 405
Kingston 480GB SSDNow A1000 Series M.2 NVMe 3D NAND SSD 固態硬碟 SA1000M8/480G
價錢: HK$ 680
GIGABYTE / 技嘉 RTX2070 WINDFORCE 8GB GDDR6 三風扇顯示卡 (GV-N2070WF3-8GC)
價錢: HK$ 4100
AcBel PCA027 i-Power M85 750W 80Plus Bronze Modular 火牛
價錢: HK$ 580
總數量: 7 總數: HK$ 8119

機箱自備

budget ~8500
前面蓋依然係世界級on9 設計
上底板廠個網搵返你塊底板
同埋Google AC88 去返華碩個網DL driver 已經夠
吸塵機
搵塊最cheap 既棉黎放前面

而家連低階箱都唔會用

佢塊棉又唔俾拆

當拆到 呢d 棉想消塵又煩

我發覺我個node 804 變左入塵機仲on9
入撚哂塵
dust filter 都係廢
幫你background bt mining
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞