[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(144)望下#1 先

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
adata d10 下星期仲有條 3000mhz

平3200 60蚊
咁價錢都唔同define c 既
6k list 出機前問一問有冇大問題

Intel Core i5-8400
MSI B360M MORTAR
Antec Memory 8GB DDR4 2666MHz x2
Sapphire PULSE RX570 4GB GDDR5 OC
Samsung 860 Evo 500GB
Corsair CX550M
Fractal Design Define Mini C - Black

主要打機,夠1080p,60fps就夠
出住張rx570貪佢平平地有兩隻game送

年尾再睇下有咩新卡低玩再諗下換咩
另外舊機有1TB hdd 同 DVD ROM 可以回收再用
好list
最近煩惱緊一樣嘢
就係買U同主機板應該喺新蛋定3C買
好驚俾人玩過曬再repack
但係諗諗吓新蛋個return within 30 days仲危險
悠二最好測試下 d10 係 ryzen 平台既兼容度
唔買唔駛驚
newegg 冇得講啦
我12月買左條g.skill 3200 cl14 b-die $13xx
連black friday 都唔駛等
呢條hynix 姐
你叫d 5000-7000 點用呢d
唔好話 7000

8000都難用啦

1500蚊pack ram 呀大佬
3200C14 唔係一定 b die ? 我以為係
眼盲睇錯16
c14 b die
Define Mini C無 DVD機位

啱啱新買粒u連扇 amd 2600x
點知個扇縲絲位彎咗
係咪換得貨
黑仔到爆
會唔會有網吧有Photoshop Ai果d野?
可能幾個月先用一次, 課金又好似唔太抵hi
8000樓下我覺得應該要買廠機,仲砌乜機
平有平砌,相同價錢可以砌到比廠機更好的specs,有咩問題
我果部都砌左6k咋
rx570 + i5 4460,450W牛夠唔夠?
唔想upgrade住,隻火牛好似壞壞地,要換
2600x就唔好用原身cooler
最少都h7同u12
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞