[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(144)望下#1 先

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
個排有幾大買幾大
唔洗咁高壓打落個排

不過排大機大屋大,惡性循環
求鳩其
老母睇片
阿哥打下diablo 3(其實N年無打過機)
唔洗包mon
淨機連windows
求個list
自己識砌
唔記得講5千蚊筆直
衰溫控同風扇造成嘈音
冇寫有,但係我expect佢出到0.9A
同埋BIOS有得set charge while power off, 我部腦又唔知點解叉唔到
巴打如果ram 轉2 條2666ram
ADATA Premier 8GB (1 X 8GB) DDR4 2666 Mhz C19
G.SKILL DDR4 Value Series DDR4 2666MHz 8GB (1x8GB)
邊條好啲?
我第一部自己砌既就係而家呢部
平時好似冇咩大野過落隻970到
多數都係裝野多
頭先經過黃金中央田睇case
FD箱真係好大,下次都係換細mATX箱算
睇你買邊款架姐
我define c都放到上枱啦
Intel u 用2666mhz 邊間都差唔多效能,睇完CL 值(愈低愈好)再睇睇價錢同外形決定,我個人鐘意g.skill呢牌子多啲
佢set得差 , 開左eco , 風扇一轉就去到1600轉,呢個轉數好明顯有聲, 唔明點解eco 轉數唔係由1000轉開始
佢呢隻牛size好細,怕過熱掛
正苦派4000蚊 所以就心思思想換機或升級下部舊機

舊機係兩年前出 打機用 Pubg, BF1, BFV, ETS2等等
嗰時冇乜budget 所以除咗顯示卡好啲啲之外 都冇乜好嘢 舊機用緊
Intel Core i5 6500
ASUS H110M-E
ADATA DDR4 8GB 2133MHz
Gigabyte GTX 1060 OC 6GB
Corsair VS 550
ASUS VP247H

因為底板太屎 想就咁升CPU, RAM都唔得
所以諗咗3個plan

第一次自己砌 主要想用番大牌子大廠 (e.g. ASUS, Corsair...)
RGB燈個啲可以唔要 慳番幾舊水
budget連mon萬四 可以愈低當然愈好 有錯請屌
Mon嘅話首選32"次選27", 165Hz/144Hz, 4K/2K, TN/VA/IPS冇所謂
(HDD會用番舊 唔洗買新)
同埋想長用啲 方便幾年後升級部份硬件 唔想下下出過部新機

Plan A 係一次過換哂 亦都係心水List:
Intel Core i5 9600k
ASUS Prime Z390M-Plus
Corsair DDR4 16GB(2x8GB) 3200MHz
ASUS RTX 2060 OC 6GB
ADATA SX8200 Pro 512GB
Corsair RM650X
Fractal Design Define C – Black
AOC AG322QCX
$~14000

Plan B 因為覺得Plan A有啲貴 所以打算升級舊機
Intel Core i5 9600k
ASUS Prime Z390M-Plus
Corsair DDR4 16GB(2x8GB) 3200MHz
ADATA SX8200 Pro 512GB
Fractal Design Define C – Black
(用番舊機顯示卡,火牛同mon)
$~5800

Plan C 另一個升級舊機
ASUS RTX 2060 OC 6GB
Corsair RM650X
AOC AG322QCX
(用番舊機CPU, MB, RAM)
$~8300

有錯請屌 唔該哂各位高手巴打
用緊corsair 275r,之前想換一個更細的mATX case,頭先經過望一望實物
FD miniC都好大個
275r 尺寸:455mm x 225mm x 460mm
define c :: 210 x 399 x 399 mm
FD係闊 但高度佢比其他矮好多
Call me?
你係拮x62 4pin咪係用佢既software 去控
我見到好似機箱連底板開機電線跳線位正負拮錯
P600s個頂散熱好似
留名學野先
係 define mini c 先啱
我要將部機放入層架,所以想又窄又矮
冇計,臨時多左隻貓,又要犧牲我的地方去比佢
而家臨時用住舊有的箱先,但長遠都係要換
(如果一早知會咁,我會砌itx)
我唔玩雙月球R6放到上枱
好大咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞