2019 BAFS 集中區

786 回覆
15 Like 5 Dislike
2018卷1有題 T account要寫日期
唔寫扣分?
今年好靜,係咪冇人考了
Marker 先知。2018卷一嗰題有講每個交易既日期,我覺得寫係正常

但你話Bank reconciliation嗰啲一定係月尾一日改error, 呢啲穩陣既就Dr Cr只寫一次日期

搏啲既咪唔寫日期。

但你唔會知邊一年考評局突然話要捉緊日期俾分。
我好耐冇寫過日期
寫咗係好啲嘅
執正嚟講日期february唔可以寫feb,
balance唔可以寫bal,
但會咁做嘅學生萬中冇一,
份卷都未做得切,鬼同你理呢啲唔計分嘅嘢,
直情想連total都漏空唔計添
唔好執着total係真,但有時間一定要計啦
其實計得balance都應該計咗嗰total啦
唔計statement嘅total
partnership 唔寫total 有機會慳一分鐘

當然求穩陣既話不建議
祈禱
February唔可以寫Feb嘅情況只發生喺inc. stat.或者bal sheet上面嗰行野
T account寫February全寫?
不了
大家加油
利申 2016 5**
識做哂paper2 section a先
跟住學下點樣抄一啲數落income statement balance sheet
咁樣都起碼合格到paper2
訓覺
Hi bb
bb stop狙擊me
我睇法少少唔同

section B 好操啲,題型多重覆

section A 每年都會有啲你估佢唔倒既野。補啲有5底既學生可能section C 拎倒18-20分, 但因為唔習慣 section A 有新題種而跌左分
都認同
Section A 有時會考唔同野
Section B bank rec,costing, partnership都幾common地會出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞