2019 BAFS 集中區

786 回覆
15 Like 5 Dislike
2018係連section A 都難喎, bank rec出十世未見過的~收到~stale cheque, ~俾出去~O既post-dated cheque, 唔好講第3題同1c

第四題interest on capital salary入咗expenses又係AL嘢, 第5題你講咗, 第6題出埋decision making但又限死incremental revenue 同incremental cost, 第7題出trade-in error, AL 嘢既realisation, 未出過O既profits tax 同改standard 後O既dividend, 仲問consistency 用途同reverse 同dividend 關係. 係第八題合理D 似DSE standard

其實咁多年都未見過section A 都咁難
14有咩?邊題?
係2015年第7題, 個案題問你2013同2014O既total asset turnover
但係,佢無2012嘅total asset,得2013,2014嘅year end, 咁無理由2014 take average 2013 又用closing 嘛,呢個case一定唔攞得average啦
我明你講咩, 但我覺得係出卷都覺得唔take average 先會咁出

不過今年要take average 一定會俾人鬧啦, 同一張note, 其他ratio有講呢個冇講, HKEAA仲未俾人鬧夠咩
我覺得可以兩種都accept嘅,兩種都無錯嘛
SMART 嗰題你地寫咗咩 ?
DSE Paper 2A 歷年average

2012 39.4%
2013 41.8%
2014 43.5%
2015 46.9%
2016 44.9%
2017 48.6%
2018 36.9%

今年有望突破50 %
嘩屌啲人個腦裝屎架?
同你哋講, 當然你哋都識. 但我覺得唔可以咁諗. 對腦荀都未生埋O既中六生講上面嗰堆嘢, 尤如泥牛入海, 對牛彈琴. 我覺得section A 要出淺O的, 俾人執D分.
2B 2012年29.9%都試過啦
我都贊成啊, 但我唔係HKEAA
講起嚟,我地而家成日話AL嘢對中六學生太難,但我當年AL partnership都係中六讀,我同全班同學都唔覺得有咩咁難喎 我唔係想話而家班學生垃圾,但我真係唔明點解以前中六生明係理所當然嘅嘢會變成唔明係理所當然 係咪真係要學啲難到癲嘅嘢嗰時就會解開腦部潛能,所以學咩都覺得易咗?如果而家放返consolidation 入去個syb度,上面個average係咪要再減10%
consolidation.... 我係大學讀考midterm啲人final year讀都係得60幾70分
咁又唔可以咁講,而家DSE課程求廣不求精,學生本身要花大半年時間讀compulsory part,又要用唔少時間讀核心科目,accounting concepts讀得唔夠好同深入都正常既
1. 課時. 1星期10堂VS1星期5堂
2. 學生能力. 大家都過咗CE 嗰關
3. 學生意願. 唔想讀咪唔明
4. 選錯科. 中四唔識死, 俾會計師阿媽老點個女學會計, 唔識個女問阿媽阿媽又發脾氣 年中都見唔少
第4真係,睇見班學生就覺得sad
係咪淺到大家完全無controversial既野要問
唔係舊人比較叻,除非香港比幅射炸過,如果唔係無可能幾年間啲人蠢哂嘅 我係唔明點解大家對中六學生嘅要求/期望會降低咗咁多 我發覺啲人好鍾意講 “佢地邊識咁多,費事解咁深入啦,中六咋嘛”,但嗰個知識明明以前嘅中六學生係會學得識,而家就話“只係”中六點會識。我覺得呢個心態係剝削咗一啲比較好嘅學生嘅學習機會,講多少少所謂out C嘢,學識多少少咪唔會咁易喺考試時比啲少見啲嘅題嚇親囉
課程問題,cut咗中文同通識兩科核心科目既課時,分拆返Management同Accounting,學生、老師,大學都會好過好多
大家q7 計到咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞