2019 BAFS 集中區

786 回覆
15 Like 5 Dislike
係呀要計落個total costs到,因為depreciation既概念其實就係將original cost攤分做expense,咁所以你就算scrap咗個plant and equipment, 咁你都係已經比咗原本個cost架啦嘛,所以depreication係decision making入邊係irrelevant cost,因為under兩個alternatives其實粒數無唔同,所以有啲marking如果計total relevant cost 會直接唔寫呢一行
我一向覺得relevant cost approach 易明好多
其實係,而且又簡化啲唔洗寫咁多野
接近,就係我上面講嗰3年CE
A/C
老實講,mc得19/30, lq 27/30可能mark高咗自己
lq改得好撚嚴格
個post咁少人既,明明都成萬個bafs考生
呢個真愈黎愈緊
初初幾年Paper 1 Part B 幾易拎30分
而家係咪都仲會鼓勵aim 星既同學paper 1 LQ 做哂?
而家係咪都仲會鼓勵aim 星既同學paper 1 LQ 做哂2條?
做晒兩條唔係改前啲個條架咩?
好似2條改哂,計高分個條(有無變到?)
我諗住long q暫時唔掂住
現階段先Ko paper 2同mc
可能最後2-3日先再重新做
要睇自己本身情況係點
我通常45-50分鐘做晒,而且個elab自己都滿意,冇咩careless
有時係咁elab都冇用,考評局話你唔中point就唔中
見過唔少5**分紙2條part 2相差3-4分,
呢個情況下會好有用
呢幾年P1 LQ好似都少考計npv個啲
因為呢d 純計數題MC 同LQ分別不大掛
而家鍾意考埋d勁細微既personal finance 位
等緊佢問mpf供款幾時開始計
比我出實出LQ之後兩個project都係負數npv引啲人照答大啲果個
mpf好似成日係mc trap啲學生供5%income呢句statement唔係must
或者比initial investment同頭兩年回報,再叫考生計返project resale value都殺到好多人
印象中出過兩次,
勤力嘅學生應該唔會再錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞