2019 BAFS 集中區

786 回覆
15 Like 5 Dislike
出左income tax payable, 好似係
多謝支持
認真答
bafs呢科溫Mc應該先by topic 再by year
做數個d就一定啦 不過唔係尻做數 最重要係明背後做緊啲咩 因為呢題做到唔代表下一題可以 就好似cost accounting咁
一句講穿 明咗個concept有效過盲做數
隨時post 1都唔爆
伏到無人揀
呢科最伏係,一開始啲嘢好簡單,學生諗住唔洗點操都得
去到後尾就收晒皮
加上讀得呢科,唔少人係被編入去,成績通常麻麻,英文能力唔掂
聽過有唔少人想讀商管,但學校只開會計,反之亦然
咁就害咗嗰學生
唔肯拆科係on9
其實舊制都幾多學校有開account同business
叫返果堆老師教應該ok
不過而家人數少
afford唔到開咁多班
有冇巴絲可以教一教小弟bad debts同depreciation嗰啲 唔係好識
感謝師兄 其實我唔係今屆DSE
咁你仲有好多時間溫
唔quote 上面

如果有specific allowance,有好多學生唔記得要係 T/R 減左specific allowance 先乘 general allowance %

呢樣野我印象中唔係成日考,小心翻了
1. demand => customer demand -->最認識customers 係marketing
2. relevant cost 是指一個將來要做的decision 所引起的成本
而depreciation 是之前買左的non-current assets 分配在使用年的費用
----> 是過去已用錢, 那就同future decision 無關
3. 唔明是那個expense
4. objectivity 主要是指不以個人意見入數
money measurement 是指measure 左的數是fact 事實及大家認同的.
通常case 內容無金額,牽涉主觀個人有偏見判斷, 就用objectivity
而case 內容有一個作出的金額, 就用money measurement 打佢,comment 呢個數唔夠factual 及可得到大家認同
1. 一打膠 google下ust bba om讀d咩
留名支持
睇倒1個答案。。。
多謝支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞