2019 BAFS 集中區

786 回覆
15 Like 5 Dislike
我個人覺得BAFS卷應該每條都attempt,因為就算係section C其實financial statements郁有好多野可以抄去執分,或者有啲文字題可以做下

另外其實你可以諗下係咪一定要順住做,以我自己啲學生為例佢地本身都係lv3/4水平 但係佢地有個好大既問題係個腦function唔到兩個幾鐘, 所以我都提議佢地到時入到去先望下section C會唔會揀到條有啲信心既可以做咗先,你可以視乎自己係咩類型既考生再諗下
好睇Paper 2A既難度,舊年既cutoff就80%都有5*,因為Section B ratios + costing死傷慘重

我個人建議係aim 75%,同埋要注意Paper 1出到去會比你自己做past paper / 日校試卷低分,因為出面改short questions改得好嚴
2018 82% 5**留名
2018 85% 5**留名
起馬 70%
around 55% from cutoff
我搵唔到個份卷,不過我諗你個意思應該係咁?

2010年尾個loan PRINCIPAL係260000,咁2010既3月31還過一期既loan,咁所以2010年1月1-3月31個陣其實係loan principle係260000/2x3=390000, 所以頭三個月用390000計int, 尾9個月用260000計, 計interest要數月份
Sample paper Q3 考raw materials, work in progress同finished goods依d係咪out-syl? 洗唔洗學manufacturing account個format?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞