2019 BAFS 集中區

786 回覆
15 Like 5 Dislike
想問下cu巴關於答題技巧方面嘅野
有時啲marking scheme係一個一個item列出黎
每個啱嘅比一分
但如果我一兩條式直接過都啱嘅
會唔會拎唔曬啲分
以呢幾年嘅break-even sales同contribution margin題目為例
其實都係送分 無乜伏位
我直接寫條公式出黎
下一步就寫答案
用三十秒拎四分點都好過五分鐘拎四分嘅
最尾個句,你肯定你岩咪係

但你一錯既其實個marker未必比到分你
唔係個個marker咁有心同你逐個對

如果你aim星既,你應該有足夠時間寫清楚,我就覺得play safe好d
如果題目冇寫明列表,最低限度你寫翻少少文字講你條式計緊乜

CVP 嗰課我建議係 contribution margin per unit 同fixed costs 盡可能列表計,清楚啲。寫呢兩樣,不論後面點錯,你近乎必定有steps 分。

AL 的話,你做過就知以上兩樣野列表寫出黎好有用
冇做過AL 就覺得少少難,做過就覺得輕鬆
英文marking冇事,但中文marking出事。disposal of equipment 寫左 出售設備

正確帳戶名稱應為 設備變賣帳 或 變賣:設備 (ref 2016中文marking)

出售設備係一個行為,唔係帳戶名。正如以現金支付電費唔可以喺現金帳內寫 支付電費。
嘩, 唔講唔知, 真係好痴線

其實有D翻譯真係好差, 例如2012年Time-bound譯咗「有時間規劃」(15年咁寫唔俾分!!), 13年2b 'provide tangible signals of good service' 又譯錯「提供具體的指標」, 明明係講緊有形信號
所以我其中一樣擔心嘅
係用英文讀嘅人,補習教中文讀嘅學生
隨時考評局有問題自己都未必清楚

尤其是考評局評卷參考啲中文字寫得唔太好
想問見有條PP objectivity同money measurement 都接受,但有啲唔係。自己感覺有時候objectivity 都好似同money measurement同時違反,因為好多個題目estimate都由啲唔係專業人士提出,呢兩個concept具體點分 另外accrual 同realisation concept分別係咪前者包哂expenses revenue,後者只包revenue 咁答前者咪穩陣啲 兩者具體分別係喺邊 感激
關於後面嗰題Accrual vs. Realisation,你試一試寫Accrual concept 既定義出黎先,我再答落去
係咪 accrual 係講 accrual prepayment,背後有match revenue 同 expenses意味;而 realisation係講幾時 recognize revenue
想問見有條PP objectivity同money measurement 都接受,但有啲唔係。自己感覺有時候objectivity 都好似同money measurement同時違反,因為好多個題目estimate都由啲唔係專業人士提出,呢兩個concept具體點分 另外accrual 同realisation concept分別係咪前者包哂expenses revenue,後者只包revenue 咁答前者咪穩陣啲 兩者具體分別係喺邊 感激
關於後面嗰題Accrual vs. Realisation,你試一試寫Accrual concept 既定義出黎先,我再答落去
係咪 accrual 係講 accrual prepayment,背後有match revenue 同 expenses意味;而 realisation係講幾時 recognize revenue

唔好放Matching 入黎住

Accrual 既重點係,幾時記錄Revenue? When it's earned, not when cash is received.
幾時記錄Expenses? When it's incurred, not when cash is paid.
所以答親Accrual既題目,你會發現有個特性,係有講收付現金。

等陣,但係有個問題Accrual答唔倒。乜野時候,先叫Revenue is earned?
個答案就收埋左喺Realisation 入面。
好似成日都有人問
其實我覺得判斷嗰下係有少少講sense,當然見得多題目會有幫助既
理想既教會計原則方法:教緊某一課Accounting treatment 既時候順便講埋
無咁理想既方法:將會計原則當作獨立一個章節逐個逐個原則咁教...
Money measurement既重點在於一樣野可唔可以用貨幣去量度。

例子一,某公司個董事今年估個Allowance for doubtful debts。可能上年既估算係5% general allowance,然後個董事(喺冇合理理據支持既情況下)話,上年5%太高喇,今年減低到0.5% general allowance啦。

不論你用5% 定 0.5%計,你都係計倒一個可以用貨幣量度既數字 (allowance for doubtful debts),所以你只可以話佢亂咁估係違反客觀性,唔能夠話違反貨幣量度單位。

另一例子,個董事話,我覺得自己個腦/我既商業經驗好值錢,應該放喺Statement of financial position 上面做 $100,000,000既Assets,咁就可以參考Practice paper 入面既答法;你可以話,你個腦值幾多錢唔係一個可以用貨幣表達既數字,都可以話$100,000,000既估值涉及主觀判斷,由此違反客觀性原則。
其實CE有關revenue 好多時accrual 同realisation 都accept, 有關expenses 甚至試過同時accept accrual 同matching 添, 係而家出題出到只可以答一個咁衰姐
同時accept matching and accrual 嗰題係AL
practice paper 都有幾個可以答

呢方面我睇法少少唔同。我覺得1題考多過一個principle係好既,但講完個principle既名要答翻啲解釋啱既野

試過有學生寫violate going concern, 內文寫definition係 historical cost...

但咁考呢,改卷嗰個辛苦,因為答案多變啲

所以而家傾向收窄範圍考一題一個。我覺得呢個考法要有效,必須做到題目設計得精準,個案可以引導全部人諗向同一個principle
請問 AL costing係咪好多out syl
唔知點揀嚟做
今年考完econ仲有5日先考BAFS
btw今年無ECON post 既
又唔好咁講。Cost accounting 喺DSE程度唔識double entry 都做倒題目。另外就算臨考前幾日要衝,識唔曬double entries原理,都有啲課題可以汁分,未至於會炒既。

當然想拎5或以上既話,熟悉double entry原理係必要條件。
衣家係咪所有T account都唔洗寫日期?
因為我見佢呢幾年啲marking都無出現過
份briefing pp又無寫明要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞