2019 BAFS 集中區

786 回覆
15 Like 5 Dislike
我2013中文考,而家中英都有教,中英文卷都係 有同樣問題
如果我係上年考
我必定揀有效管理原則嗰一題,因為肯定唔會錯。
算啦都過咗去就唔好再提
講起卷一
只有一個有效管理原則(principle of effective management)仲未係短題目出現
想拎5以上既,我都叫人做哂兩題
唉仆街
得返兩個月一份卷都未做過
讀account要m1架?
唔使, 但係科大m1會加分
m1係好多間大學都會有加分,科大係最明顯嘅,所以如果你係冇讀m1嘅話我建議你自學,之後take返科m1,就算考咗lv3都好,當佢要喺兩個同分學生中揀一個,佢點都會揀有讀m1嗰個
不時有學生問:
“我唔識correction of errors”/“我唔識limited companies”
10居其9其實係連基本double entry/period end adjustment都唔熟
比心機溫返好基本嘢先搞呢兩課啦
加油操熟d pastpaper

利申 2015 5**
我想問下大家costing有咩心得
financial accounting我ok的
做咗幾多年
廿年Ce+DSE+AL costing by topic
咁勤力抵你5**
可以做下AL
記住用statement form present, 唔好一條式過
其實近年costing都好淺,直接代數冇咩技巧可言
19 Dse 加油
利申18 DSE 84%負碌5**
當年paper 1 一題攞10分 一題攞6分 所以真係要兩題都答
No
thx
咁巴打傾向做咩題型咁?error算唔算好做
最唔建議做ratio,其他depends on你熟做邊啲題型多啲
通常大學商科都有科stat
而acct入面Advanced management accounting 要學regression
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞