2019 BAFS 集中區

786 回覆
15 Like 5 Dislike
中大會計既話stat 可以無視,M1幫助有限
科大商學院就麻煩你勤力啲自修翻
18年平均分嚇死人
incomplete records, 考2019既話溫熟佢
唔識limited companies既人要溫嗰兩課分別叫做 depreciation 同埋 inventory valuation
Agger 唔建議ratio
但如果section c得返20分鐘以下,就建議揀ratio,應該執到3幾分

最緊要識執生
好多人鍾意做income statement, 覺得可以背格式抄數字穩陣啲
不過18年俾我揀嘅話
打死都唔做Q7
一來啲point都幾深
二來好多分文字題
反而Q8望落error+costing好似好恐怖
但costing 4分其實送
error亦都淺過前幾屆dse
所以唔好一見某topic就飛

2018 Q84分完全係送
有學生冇理到個 non cancellable order...
個人幾鍾意做Imcomplete record, partnership都唔錯
大家記住寫翻好d account名

暑假補左個學生acct
5堂提左10次唔好係cash bk寫direct debit, bank transfer

佢到最後一日都寫緊,原因係佢日校比分
開埋考評大會個ppt都唔信
上年一望到Q8條costing就心諗
乜咁似AL costing (以前補sharon chan 佢揀過哂比我地做)
可以寫,但必須喺冒號/-符號後面,帳戶名行先

我有學生既日校老師係話,2012/2015嗰類題目,寫完account名後必須冒號寫埋 direct debit/ credit transfer 等字眼先有分,因為marking 咁寫

但純文字題 (如2014/2017/2018) 就冇呢個要求,可以只寫Account 名
如果唔係有paper 1 我今年都去考翻次搏多粒星
但真係無時間背core
如果2019自修免費我都考
佢當然係就咁寫Direct debit 2個字

Btw我記得2015 無寫有比分我
我取態係仼何題型都叫學生唔寫,費事佢懶醒寫錯
佢間學校出卷hea到一條income statement 有40分
我初初諗,係咪d 0.5分*2 方便自己計
再睇落去,個老師有比0.5分
以前會考會比分就咁寫 Direct debit, bank transfer 而無寫acct 名 既考生?

我聽過唔只一個學生話學校照比分
大機會係ratio全世界仆直
以前account名捉得唔緊。你望下2013份 marking題 depreciation / partnership, 諗下同樣寫法考2018會發生咩事
我覺得美食車同section C 死得人多啲,睇performance report好多個poor
同樣情況適用於partnership
考評局2017年仲要打倒埋昨天的我
我明呀巴打!講左好多次係寫double entry 對家account 但d學生成日都寫direct debit呢d

我成日問佢地 你有見個一個entry叫direct debit?
唔明。13 年depreciation marking有咩問題?
明白, btw 2017 section c incomplete record算難定易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞