2019 BAFS 集中區

786 回覆
15 Like 5 Dislike
Lq 27/30唔錯呀,你都有d acct basic concept
MC 就背好d啦2分條架

Paper 2 做下dse pp Section A B,section C開format 執分
Paper 2溫熟啲double entries去考啦,好多野其實都係based on最basic既double entries
我一直做pp啲mc 最多只係上到22-23
其實paper 2嗰堆我有時會亂同搞唔清concept
覺得好難理解
加上2018開始感覺多新題形 原本基礎已經唔穩
今年就更加迷茫
你paper 1 MC 錯咩module既問題多?

Paper 2 個度你形容得太general,我都只可以叫你做多d去明佢
Valuation of inventory 你講計cost再問下你LCM rule個類?

定偏incomplete,有哂sale or return, inventory loss 個d 麻煩題目
應該係講緊 statement to compute correct value of inventory個堆
咁呢d 比較易拎到唔少分既
我地就覺得易,剩係叫啲學生記住sales同returns inwards要除番個mark up都提幾百次
因為我用中文教 所以講咗可能你都聽唔明
我識既你得閒既可以分享下
盡幫

呢到都好多巴打
咁多位同學你地開statement開得好開心都好,
中學讀acct 好啦
大學好多acct 都係law related既

Btw
讀得最開心係management accounting
因為可以乜都唔洗背,明哂就入去計就搞掂
其實我覺得incomplete唔係咁難, 好多時一係開t-account推balancing figure, 一係就用ratio做, 條題目實引導你用其中一個方法做, 揀都唔洗揀, 望住個ratio唔知點用既就抄條式出黎, 有數既就塞入去, 睇下邊個係unknown就知佢想你用個ratio搵乜
想問下巴打BAFS自修一年retake得唔得,我修econ但on9學校冇得econ同BA一齊
年年考同一樣野,班考生又年年錯同一樣野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞