蘋果廣告製作公司 (6)

1001 回覆
59 Like 18 Dislike
真心覺得諗多左

如果個message係俾某班人睇,個廣告本身就係訊息,同內容冇關

如果個message真係俾大眾市民睇,就算有人解到,都confirm唔到係正確答案,冇意思
用牛華首歌
有冇俾版權費?
如果有都要好多錢,根本廣告落黃金時段,成整事都好大使費
仲有冇人昅實?靜左好多
關於呢個廣告我分享聯想到嘅嘢
因為有人話03年有播過但我唔記得了暫時唔link住
希望其他巴絲可以加d你諗到嘅嘢落去
唔會順序咁諗

首先
平安夜開始播呢個廣告
聖誕節呢段時間個個都慶祝
放煙花睇煙花都算合理

得翡翠台播煙花(匯演?)
係咁loop某一段煙花 因為煙花係一剎那
煙花比我感覺:慶祝 百花齊放 開心
得一款煙花
夜晚播夜晚睇煙花都合理
香港煙花嘅負面嘢:南丫海難
煙花播咗幾日有一日淨係睇得一次仲有接近2400)
邊度最多煙花睇?維港
個廣告係focus喺煙花爆果下 無影其他人 景物
過多幾日又有煙花睇
有人淨係鍾意睇嗰個嗰一剎嘅煙花?
條煙花一定係舊片

Bgm:真我的風采 係得音樂
但聖誕節點解唔用聖誕節音樂?
而係用劉德華嘅歌?
咁啱劉德華喺紅磡開緊演唱會

有一行中間嘅黃色字:蘋果廣告製作公司

暫時咁多
歡迎其他巴絲將聯想到嘅嘢加落去睇下有無咩新發現
蘋果電影 入邊有4步曲 對應4段煙花

蘋果廣告製作公司 係第一步曲 對應第一段煙花

會唔會係咁呢
歌詞嚟講,將哩首歌解讀為警告算係合理

真我的風采

作詞:潘源良
作曲:靳鐵章
編曲:杜自持

剎那風波翻過 一轉眼從前便已難復再 狂潮又去又來未能避開
潮流下我獨行 祇知我仍然是我存在 仍然用信換情用誠換愛

前路就算似障礙賽 歷盡艱辛總把頭抬
背起笑聲收起我感慨 活出真我的風采

浮沉聚散變化又再 但是總可捲土重來
那管世間給冰雪掩蓋 孤身繼續再找愛

世界也許不再 關心到如何是愛和被愛 然而若你共鳴為何避開
潮流下你若然 堅守你仍然是你存在 求能共信共情共誠共愛
你講緊乜嘢 想表達乜野
睇第一行啦
你果啲叫直述唔叫聯想啦
做咩今日靜左咁多 好驚好快會比人丟淡成件事 之後無人再討論 明明成件事咁疑點重重
係咪想做整合呀
今晚仲未見有
應該係11點打後
屌你好撚on9
成班連登偵探仲要開tg group玩小圈子
想像唔到個小圈子group入面個個救世主偵探上身既樣係點
未有就冇人
推上去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞