蘋果廣告製作公司 (6)

1001 回覆
59 Like 18 Dislike
上個手po咪有人講左tvc 廣告部上頭叫下屬唔好咁多事,照播個廣告囉
巴打幾時開POST
先假設巴打嘅立論正確,個廣告真係3月2X日前後播,咁沙士論個可信性就會高少少。
好記得到3月20日楊永強都仲係強調緊無係社區傳播,但唔夠兩星淘大花園全部居民強制送去度假村隔離。
但宜家仲係無人證明到條片係咪03年播,全部都係憑記憶記得佢係02年尾至03年頭播過。就算個YouTube channel條友話係同一堆抗炎廣告同時期,但佢嘅證據其實好薄弱,點解要po"全城戒炎"呢個同"蘋果電影"隔足7節廣告嘅宣傳片去證明?而唔係連播哂咁多節去證明個實際播放日期?
會唔會條片係用黎試廣管局
Tvb準備接大陸tvc
好出奇。喺嗰個時候播呢段片語境太不合時宜,就等於係喪禮度放煙花炮杖,一定會惹來非議,冇可能現在只餘一段片成為孤證。
咁又係
頂你個肺伊拉克打緊仗、沙士周圍傳緊
你同我講普世歡騰世界和平
昨日已經辨證過,YouTube channel唔撚係重點,佢明顯係度撚化我地,自己去趴第5帖啦
條友d 口吻成個國師咁
過去5個post 應該有一半連登仔係TVB請番黎既打手 製造輿論 谷高收視
外國D人又真係好似好鐘意用電視send 暗號 XDXDXD

意大利黑手黨被指利用電視足球節目發送暗號
http://news.ifeng.com/world/detail_2010_08/24/2212906_0.shtml
煙火暗示魔法 @@ ?!
我覺得啲人係咁笑想知真相既巴打好on9
有野唔明有好奇心都好正常 憑咩野笑
就算搵唔到答案都好 都係一種樂趣

首先 一個廣告 好少可一日只播一次
仲要啲巴打話03年都播過
咁代表啲咩?
真係有人落

會唔會有bugs 出default 片
但之前試過default都唔係出依段片

咁假設真係有人落廣告
正常tvb 會check後面金主再出
咁佢都容許佢出個每日一次既廣告 仲要黃金時段
但有人查詢佢就答似是而非既野 真係唔怪咩?
昨日有師兄話佢老母親好記得03年個廣告播放時,無線又咁岩播緊張衛健嘅孫悟空

又真係符合坊間盛傳02年尾到03年頭。

老老實實,03年同今次嘅設計都好明顯係for 年尾年頭嘅節慶setting。要傳暗號未必一定同要做嗰件大事時間相近,有關人士用得signal收得暗號,自然自己識做有曬默契。所以有時候根本不用理用咩歌咩字眼,就好似警察用行動暗號都冇厘頭啦。日本仔偷襲珍珠港,暗號係虎虎虎;美國佬徹出越南,暗號係白色聖誕首歌,有尐set得有關,有尐未必有關,今次都係。

當然,若然不是行動暗號,而是有心嘅知情人士要對大衆發放警示,咁聲音畫面便有拆解嘅意義。之但係要解得通今次嗰個,似乎要借助03年嗰個,換言之,某人造03年廣告時可能已經預左之後可能會有延續或重用嘅一日。若果03年真的與當年發生嘅災難有關,咁成件事都真係好心寒……
今日會唔會再有呢個廣告出現
估計在深夜時分
因為嗰d人就係唔想我哋討論 想淡化/膠化件事
最終小學雞FF幻想XD
用最小學雞的翻譯暗號方法,
張衛健又出現,衛健(衛生,健康),劇名(大衰),成套劇係咁咩(大衰),咩(大衰),年尾日日講大衰?!
點解係蘋果? 唔係提子?唔係橙?仲要唔提老母(sor,hi大左)
蘋果 = 一日一蘋果 ,醫生遠離我 (健康)
蘋果代表健康唔止係香港既文化。文獻見於1860年代的威爾斯,原文為「Eat an apple on going to bed, and you'll keep the doctor from earning his bread」(睡前一蘋果,醫生賺不了麵包錢),而現在常見的「an apple a day keeps the doctor away」版本見於1922年。
蘋果--> 但背景係 煙火? 代表爆炸? (炸左個健康)
預言又係疾病既問題?

XDXD 無限FF上腦
討論廣告定屯門煙花呀 屌你老母
今晚坐定定睇下仲有冇先啦
我po 1就出緊帖啦巴打
我個重點係到底個廣告到底係咪03年播,而唔係個Youtube channel,我希望係搵到更實質嘅證據。都唔明做乜提一提個channel就有一班人起哂鋼,咁宜家係咁啱得佢keep起左條片呀嘛。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞