蘋果廣告製作公司 (6)

1001 回覆
59 Like 18 Dislike
依個可能性之前都有ching提過,不過最大問題係cctvb無講發生咩事,明明之前load錯張相都有話係技術錯誤
咁多陰謀論咩,當聽下笑下咪算,反正真相係點冇人知
記得有次唔知邊個籌款show
有張圖係個女人笑口噬噬咁停左係個畫面幾秒 佢地都有講野
Btw好奇問下 有冇巴打記得你地第一次睇個個廣告係幾時?就係依幾日?因為我起碼4,5日甚至仲早啲之前睇義不容情個時見到佢播過 仲以為個電視壞左
登廣告係咪一定要係公司/集團?
如果一個人無聊但有錢求其拍條片(例如影住倏馬路d車行黎行去乜字都冇)又可唔可以播出街
咁有錢無理由唔做佢生意既
但係擺黃金時段就好奇怪
但係條片係16:9
"依個可能性之前都有ching提過,不過最大問題係cctvb無講發生咩事,明明之前load錯張相都有話係技術錯誤"

呢個問題好合理,不過而家呢類情況又未算outage,一般電視台好少解釋,就算要解都同廣告客解

無線的確唔係大電視台
Directv, Fox呢d先係大
Fox美國一個地方affiliate都可能有無線咁大

至於bug fix,呢個難講,好視乎bug成點。
嚴重的bug要揾root cause可能用左1日,code change可能要1星期,然後等build同testing可能又幾日
年尾好多人放連假,我公司都少左好多人
未必得
因為tbb自己本身就係一但brand 如果條片質素太差 或者唔岩佢地
放出嚟會影響佢地 到時損失唔係你而家比大舊錢我就得
無法估量

就等如
我以前做千色店 佢地啲鋪都唔係你有錢比得起就租比你做生意
都要審要睇岩唔岩style先放入去

利申 純個人見解 電視野唔識 但千色個段係真
通常做得default asset都係d冇人care的 asset,可以係因testing需要將4:3轉做16:9都得
有可能個bug係用錯asset做default asset都唔奇
成班中二病
終於見到個合邏輯同理性d嘅解釋
唔知呢個方向有無人提出過:
會唔會係當年知道廣告有咩意思嘅人模仿返當年嘅廣告手法,用返同樣方式去轉達信息比周氏兄弟/局內人知。

會用電視廣告溝通係因為上咗年紀嘅人?唔識利用互聯網?
識解密但唔識/唔學下用電腦上網?
當年個咩世界和平普世歡騰 之後就有Sars
可能因為接收信息者係唔識上網嘅人 要靠啲咁大型嘅媒體先接收到信息
其實,廣告入面啲煙花係幾時拍
但係default 既 唔係應該係個個冇節目既圖咩
點解會出段咁既野
禁你又話轉翻比周氏兄弟/局內人知?
周氏兄弟都係廣告界 做廣告但唔識用電腦?
就算佢唔識 身邊一定有人識
陰毛論下 講緊係做緊件大事 如何連上網都唔識 我懷疑佢個腦裝屎
我情願buy話 特工只可以靠睇電視接收

利申 我純粹覺得禁樣唔合理
Cicada 3001, google it

到目前都冇明確嘅答案, 到底係邊個整出嚟,
有人話係CIA, 有人話係FBI,
網上最合理嘅解釋係, 係有間整encryption 技術嘅公司想招攬人才,
不過好多嘢都無法證實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞