蘋果廣告製作公司 (6)

1001 回覆
59 Like 18 Dislike
曾志偉
最撚憎尐L樣又要睇又要笑
最好笑係班撚樣嗱唔到理據出黎解釋
諗起一個Point:

如果拍得正正常常,受眾又點會注意到,
即係特登有意整到咁,
而TVB都要俾呢個不知名嘅廣告出街。

可以排除Tvb唔知情嘅狀況

(鬼唔知阿媽係女人系列)

利申:FF
好像話遲啲會火山爆發! 南北極磁場掉轉
掃把星Nibiru掠過地球 , 恐龍再現!! 2012

訓先啦老友
水銀蒸發令
我覺得 根據巴打提供既資料入面 03個個同而家個個廣告其實得「蘋果」同有煙花做背景呢兩樣一樣 其他字眼例如個公司全名同埋而家bgm係歌以前有vo 呢兩樣都唔同 所以我覺得會唔會係共同點呢方面著手 可能會發現到啲線索?
利申:鳩up
其實一直都係咁講
冇咩野既
外星人傳黎既訊息
經過光年終於傳送到我地度
當年配音係無線自己配, 家下無左配音但係用同一段煙花片. 擺明係無記自己做既, 用黎攝時間.

有時有咩調動抽起咪多左幾格出黎, 咁咪攝呢 D 片百搭. 你問無線唔通同你講係呀有廣告抽起左呀咁咩.
有 但係淨係搵到商業登記搵唔到公司註冊,
如果整呢啲野一定會諗到後著有人Check到
係你呢啲on 9先會信搵到呢間公司就Close File,

下一步唔排除有隨便人出黎認頭,然後轉移視線
忽然靈機一觸亂諗
會唔會除夕夜放煙花果陣
有咩大事要發生
呢個廣告真係好令人不安
百搭片點解要改字 唔用返蘋果電影?
仲有點解會用一間google都搵唔到既蘋果廣告製作公司?
解釋唔到巴打問上頭比人叫封口

同埋tbb講明係佢地接呢個廣告
咁你唔可以亂咁用人地個名做 Dummy 嗎 .. 有時唔需要過份解讀. 無記自己都有廣告製作.

相反呢野引到 D 人睇電視 Mark 住, 佢有賺夠突.
如果真係抽起左要搵野攝時間, 求其播d劇呀節目預告唔係仲簡單咩?
之前我post過蘋果嘅象徵意義,大概係:
1-希臘神話中金蘋果故事:引發特洛伊戰爭,暗示有地區/國際/組織衝突?

2-由《聖經》中禁果引申,暗示有人為問題引發災禍?(這解說與後來爆出SARS可能係生化武器或有人從實驗室中泄漏有相似點)

至於煙花,上面師兄有「爆發」之說,這個我同意。

大家咁恐慌,主要係因為段片同2003年都有段相似離奇嘅廣告有關,無論其無厘頭程度、時事背景都有驚人相似;加上陰謀論盛行,有人因此懼怕係有心人故意發放與豬瘟有關信息。
咁重要嘅黃金時間都要出Bug,
仲要幾日都Fix唔到
咁我都唔相信Tvb幕後低質到咁
直接播政府廣告或者自己啲預告攝時間未得
2003條片入面有三段唔同既煙花片,第一段煙花片旁白:世界和平,第二段煙花旁白:萬眾歡騰,第三段煙花旁白:蘋果電影。片中間四個黃色大字:蘋果電影。

今次係loop 當年第一條煙花片兩次配劉華真我的風彩。片中間八隻黃色字:蘋果廣告製作公司。
冇人落廣告啊,宜家咪用呢d手法,成功吸引一班人睇電視,留意住個台。

到時咪可以攞數據出黎同客戶講我地個台平時有幾多人接觸到,你地廣告收益會點點點.....m
黃金時間無人落廣告
以家TVB黃金時間係未好似Atv咁先

如果係我真係恭喜佢
傻閪先會話無人落廣告
無睇TVB幾年
我都唔知佢變成點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞