蘋果廣告製作公司 (6)

1001 回覆
59 Like 18 Dislike
又一個衝出來柒
港豬心態😂
真心覺得無記用黎試水 成日吹到話仲邊有人睇無線,一條片就試到你班仆街身體很誠實
唔好咁啦
正常判決力都好撚難有
但其實大家focus 2003年SARS 其實當年既3月20日正正就係美軍正式出兵伊拉克...而當時段片第一句就講世界和平(好似講反話)之後萬眾歡騰(爆發SARS 係萬眾瀨野)最後句蘋果電影好似就係署名咁...同埋youtube channel 果個人都有講呢個廣告前有"全城戒炎"節目預告,而"全城戒炎"係一連兩日(2003-3-24 & 2003-3-25)係"全線大搜查"節目後播出,所以可以推算2003年段蘋果電影都係around 03年3月24日呢啲日子出現...

而今年段片係用"蘋果廣告製作公司"名義,配以真我的風彩bgm 又想提示啲咩?呢首歌係1992年發行,我諗無返咁上下年紀既人(70後可能會熟呢首歌,受眾係班70後?)都未必識呢首歌。

(蘋果)電影:entertain 大眾,可以係電影入面有好多隱喻,要大眾深入思考,好多時講既野未必直線抽擊,曲線比喻當時環境一啲都唔奇。

(蘋果)廣告:宣傳一啲野,好多時都係直接手法唔洗大眾諗太多以達到最大宣傳效果,多數廣告都只可以宣傳單一產品。
屌 開到第6個post
做乜鳩
連登仔啲創作力量同幻想
會嚇你一跳
最上心果個係你

根本個個都係無聊搵野search下
你反而咁認真
舊登人搞
5 秒你 Big 到 D 乜出黎?
上個post都有人講過 但大家好似對呢條綫好似冇乜興趣

話說上星期有一日用蘋果日報app睇新聞,夾係新聞之間有一段聲明,大約係話最近有一間叫「蘋果廣告公司」既野周圍同D公司宣傳話可以幫佢地拍片做marketing, 但呢間野係同蘋果日報/集團冇關。

而咁岩咁橋隔左冇耐就有呢個廣告出黎,其實背後件事係咪冇咁複雜,只係想呃下飯食?
據我所知Tvb廣告係以spot計算
客可以揀係咩時段播但唔可以自己揀exact時間 例如一定要21:32咁就唔得
琴晚得返一兩個廣告似係買嘅spot未燒完 sales幫佢塞去呢啲時間用埋佢

其實我地冇相應解碼真係唔會知係咩意思
有人計過單係 26/12 一日就總共出咗1:30秒垃圾廣告
而且有啲廣告係10秒
唔一定要碎上, 可砌埋出
Push
首歌舊唔舊重要嗎?大家都唔見得事先認識首歌,現在咪識咯

昨日我已經係第5帖辨證過,若03年嗰次係沙士嗰陣播,咁一定惹來公憤,冇可能到現在只搵到段片,搵唔到其他存在證據。HO Hungtad嘅嘢唔需要理會,根本就湊熱鬧,撚化人
搵撚頭bob 講:bigbigchannel 直播式網購平台!
都唔撚洗5秒,洗咩搵無喱頭片fill 左果5秒10秒
屌!

根本就係員工玩鳩老闆!求鳩其hea鳩佢,就整咗個咁嘅垃鳩圾出嚟

成班戇鳩
其實"蘋果電影"果段片係03年3月24日出都唔奇,當年3月10日威員8A 病房爆SARS,3月20日美國打伊拉克,其實都符合"世界和平""萬眾歡騰"既曲線定義。直到3月31日淘大先爆發SARS 正式擴散到社區。
其實都係,出完之後收返報導,比著平時連登仔實話乜野新聞自由政府打壓。
出奇地到今次傳媒真係咁低調甚至冷處理,大家都覺得撤回報導鬼鬼地,就偏偏無人深究。
用真我的風彩好明顯受眾唔係你同我,第一下聽到我連咩bgm 都未知
連登仔親手創作都市傳說
之前唔係有位巴打上咗去咩 仲有冇下文?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞