蘋果廣告製作公司 (6)

1001 回覆
59 Like 18 Dislike
啱啱睇完呢條恐怖片 隔離post 又斬頭又單車炒車
屌你老母驚驚地
其實都唔知d人點解會覺得蘋果公司恐怖,
的確個廣告嘅出現係好令人不解,
但個廣告個配樂同個畫面又無話特別恐怖,
我嘅反應最多都只係黑人問號心諗JM9

反而依個日本廣告就真係心寒
仲要深夜先黎播,
俾著係我夜媽媽見到個廣告真係對睇電視有陰影
我見巴打話3點幾又放煙花同埋有救護車聲,係咪想搞大放煙花件事而上新聞,更容易比條友收到信息?
首先以咁嘅廣告質素都可以喺黃金時段批到出得街已經係好恐怖嘅事,我個人認為係比某一班人嘅政治暗號呢個可能性最大

但成件事最恐怖嘅地方在於:

03年播呢個廣告嗰陣,時值沙士喺蝗國大爆發,播完呢個廣告之後冇耐沙士就傳咗過嚟香港

十五年後到18年臨尾幾日再播呢個廣告,時值豬瘟喺蝗國大爆發,宜家最要話有個咩炭疽病毒喺支那爆發,而且可以蓄傳人+人傳人! 屌你老母又豬瘟又炭疽真係會嚇死人
但係並唔合理
1.電視制式去hd時期係轉過,所以15年來乜都唔做又load番段片(仲要hd左)既可能性係0
2.段皮有改過字,仲有唔到秒數,已經唔乎合default
3.段片就算係15年前播都係無意義,
而家仲有無蘋果倒數呢樣嘢?
剎那風波翻過 一轉眼從前便已難復再 狂潮又去又來未能避開
浮沉聚散變化又再 但是總可捲土重來
蘋果倒數 煙花
過多幾個月就知咩事
我喺將軍澳聽到煙花聲!!!!真 兩分鐘前
諗住近地鐵站平時唔會㗎
其實有個疑問,點解會將煙花同疾病聯想一齊?
我認真諗左吓,2003年版本感覺仲有啲heart所以請個vo 錄句野扮喺普通廣告
而家完全係是L旦掩飾都廢事播咗就算
我雖然偏向係傳遞訊息
但呢個組織應該都唔放大/勁
有冇人有記錄開播出嘅時間同長度, 可以整合一下?

如果真係想從ARG方向入手(當佢puzzle咁嚟諗), 依啲數據會係最重要嘅基石

好impressed 之前有位巴打嘗試用spectrogram 嚟分析, 係個方向好有趣
但我都同意, 係個方向唔可以準, 因為壓縮同轉格式嘅問題

但亦因爲依個原因, 我覺得依條片所隱藏嘅資訊其實好有限, 至少外人能夠解讀嘅一定唔多
一聽到頭兩句 加上郭文貴9up 真係心都寒埋
早晨 點解一早起身見到又有人聽到煙花聲嘅
不安到今朝三點先訓得著
忽發奇想 如果真係唔係tbb有bug出現嘅話
佢段片蘋果係暗示一個群體
而煙花係代表訊號彈 有紅藍綠三隻色 後面啲字就係訊號彈果三隻色嘅其中一隻
咁果三隻色有咩意思呢
想知呢單多啲
唔知係當年富士電視台特登整出嚟定俾人hack咗
我見過有個版本係有列出佢地JUNGLE/TV+之後會播咩節目嘅預告
除咗呢個公仔版,仲有個發霉心版本都幾得人驚

Btw條片真係唔應該夜晚睇,特別係熄晒燈,啲光係咁眨法會盲

https://youtu.be/cwBlXWTzBbg
都可以理解嘅,煙花形態係 widely spread
屌你班仆街唔好再quote 唔關呢單野事d 恐怖野
2019,姐係97年出世班人大學畢業
小學畢業就有沙士,中學就豬流感
屌真係好撚邪
同埋都係爆發

大把野會spread, 我dum舊石頭落水都會。唔通又關事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞