[互動故]我要做車手!(2)

1001 回覆
71 Like 1 Dislike
A
B
我回頭看看在後座的慧妍,她已經進入夢鄉了,還是不要擾人清夢。

因此我轉身望向肥雪。

我:「肥雪,其實我咁樣玩法,你會唔會好憎我?」

肥雪意料不及我突然問起認真的問題,露出愕然的表情。

肥雪:「年少輕狂,我以前都試過。」

我:「有無我咁瘋狂先?」

肥雪:「咁又無,不過頭先睇住你揸車,我就知道你好有潛質。」

我:「有潛質又點?其實雖然我成日話要做車手,但係香港又無賽車場,又無比賽可以贏獎金,唔通日日喺度hea,hea到無錢就乞食咩?」

肥雪:「其實有馬路嘅地方就係我地嘅賽車場。當然你講得啱,表面上香港係唔會有賽車。其實所有嘅比賽都係地下形式進行,規模甚至大到你想像唔到。」

我:「有機會我都想見識下。」

肥雪:「如果今次走得甩,我到時再將畢生所學傳授俾你,之後你就可以去試下玩地下比賽。」

我:「多謝你...搞到家陣咁大鑊仲話肯教我。」

跟肥雪談著談著,不經不覺已經過了半小時。

「叩叩叩!」我聽見某人正在敲車窗。

「Hello!你條友唔睇whatsapp嘅!」我打開車窗,是Ella的聲音。

我:「哈,頭先睇新聞睇得太投入,sor!」

Ella:「你要嘅嘢我帶齊過嚟啦。」
------------------------------------------------------------------------
A:先處理車身
B:先試試cosplay衣服
頂盡出多一篇,一陣仲要返工
b
b
A
a
A
b
B
投票結束
先試試cosplay衣服吧。

Ella帶來了任何人緊身衣和綾波麗戰鬥服,

「你自己揀啦,想著邊件?」我向肥雪展示兩款衣服。

肥雪:「咁你俾我揀,我一定揀藍色呢套,起碼唔駛扮女人先。」

選好衣服後,我和肥雪下車前往尋找有遮掩的位置更衣。

Ella和剛醒來的慧妍則著手處理車身。

我:「哇屌,你睇下你個肚腩!」我指著穿起任何人衣服的肥雪。

肥雪:「你夠睇下自己,零波麗!」

更衣後,我們馬上回到S15旁協助處理車身。

「完成!」一番功夫後,總算把Hello Kitty貼紙包住了整個車身。

Ella:「嗱,一陣著草如果遇到警察,你地記住一定要鎮定。」

我:「你點知我地要著草架...?」

Ella:「唔該,你唔係以為我真係蠢到信你地去開party下話?」

我:「咁又係...」

一切準備就緒,我啟動引擎,向中大出口駛去。
------------------------------------------------------------------------
[本次沒有選項]
駛出中大,自然不會再往沙田方向前進,因為那邊必然滿佈警察。

我把車轉往大埔方向前進...

不說也不知道Hello Kitty原來這麼受歡迎,

我們沿途駛經的地方,每逢遇到車輛,

車上乘客必然緊盯著我們,甚至拿出手機拍照。

為了舒緩緊張氣氛,我試著邊駕駛邊打開話題。

我:「係呢,Ella你係做乜架?點解隨手會有咁多道具貼紙同服飾係手?」

Ella:「我讀緊大學,主修戲劇,所以屋企準備咗好多道具~」

我:「即係你自己都會著呢啲cosplay服飾?」

Ella:「當然喇,嘻嘻。」

聽到迢回答後,我馬上在腦中想像Ella穿起綾波麗戰鬥服的話將會是甚麼樣子。

「喂!停車啊!喂!!!」眾人在大叫。

原來我想得太入神了,竟然沒注意到前方有警察路障,直接無視它衝了過去!

後方馬上追來了幾部警車,我應該...
A:停車
B:全速前進
駛出中大,自然不會再往沙田方向前進,因為那邊必然滿佈警察。

我把車轉往大埔方向前進...

不說也不知道Hello Kitty原來這麼受歡迎,

我們沿途駛經的地方,每逢遇到車輛,

車上乘客必然緊盯著我們,甚至拿出手機拍照。

為了舒緩緊張氣氛,我試著邊駕駛邊打開話題。

我:「係呢,Ella你係做乜架?點解隨手會有咁多道具貼紙同服飾手?」

Ella:「我讀緊大學,主修戲劇,所以屋企準備咗好多道具~」

我:「即係你自己都會著呢啲cosplay服飾?」

Ella:「當然喇,嘻嘻。」

聽到回答後,我馬上在腦中想像Ella穿起綾波麗戰鬥服的話將會是甚麼樣子。

「喂!停車啊!喂!!!」眾人在大叫。

原來我想得太入神了,竟然沒注意到前方有警察路障,直接無視它衝了過去!

後方馬上追來了幾部警車,我應該...
A:停車
B:全速前進
休息,明天再續。

[預告]

完成本次逃走劇情後,將會進入聖誕特別篇
B
B
B
LET'S FUCKING GOOOOO
B
A!
B
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞