[互動故]我要做車手!(2)

1001 回覆
71 Like 1 Dislike
文呢
「有,點解?」我扮作甚麼也不知道。

「因為佢識得我。」肥雪的回答毫無意義。

「咁我都知。」若不是認識的人,怎會毫無代價放走一名罪犯?

「其實我以前係一個賽車手,不過其實我無賽車好耐啦。」

「嗰時我成立咗支地下車隊,慢慢咁規模越嚟越大。」肥雪繼續訴說往事。

「所以嗰幾個警察都係地下車隊嘅人?」

「當然...要唔要我今晚帶你去見識下比賽?」
------------------------------------------------------------------------
A:去
B:不去
A係時候試車啦
去 一定要去
A
A
a
AAA
A 撞鳩班差佬
A
A
A
我駕駛著Corolla,隨著肥雪的S15由大埔一直駛到石澳,

再看看時間為凌晨12時正,可是內裡卻看來越夜越熱鬧。

若說日間的石澳,是一個充滿陽光的嬉水勝地。

那麼晚間的石澳,是一個高手齊集的飛車膀地。

「雪哥,今日帶咗件牛奶仔過嚟?」一名穿著黑色背心,戴著金鍊的中年男子走近。

「佢係我新收嘅徒弟仔。」肥雪下了車回應背心男子。

「牛奶仔...?」

「即係乜都唔識嘅新仔。」肥雪補充。

我環看四周,泊滿了不同型號的跑車/街車,甚至連客貨車也有。

「嗱,我地比賽當然就唔會喧多架車一次過出去鬥,唔係嘅話就會太張揚。」中年男子向我解說。

「通常都係兩三架車出去鬥,其他人留喺度吹水,亦都有工作人員負責睇水、報告戰況。」肥雪也加口解釋。

「嚟緊即將有場比賽,你要唔要試試跟吓睇吓跟到幾耐?」中年男子詢問。
------------------------------------------------------------------------
A:試
B:不試
A 作為一個車手明知唔夠馬都要去試下
A
A
A
A 主角用頭D技術 一戰成名
A
A
A
A
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞