[互動故]我要做車手!(2)

1001 回覆
71 Like 1 Dislike
樓主
喺街,夜d出
快啲please
有街去
聖誕節過後,我看看自己的備忘錄,發現待辦事項總數有三項,

第一:到警署落口供(肥黃被打一事)

第二:探望肥黃(雖然已出院,但作為朋友也該上門探望一下)

第三:跟肥雪學車(肥雪曾承諾將畢生所學傳授俾)

應該先做哪一項?
------------------------------------------------------------------------
A:到警署落口供
B:探望肥黃
C:跟肥雪學車
C
B
C
C 重色輕友唔撚探了
C
B
B
話唔定有parts upgrade架車
c
B
C
肥黃有冇出過對白
Ccccc
投票結束
警察雖然約了我落口供,不過我有權改期甚至不出席。

所以我決定先尋找肥雪學車。

至於肥黃...有空再去探望吧。

於是,一個月黑風高的晚上,

我駕駛自己的Corolla前往肥雪約定的地點跟他匯合。

「之前入路軌飛車,報警撚嗰啲白痴嘢,全部同我忘記佢!」

肥雪一上車就先聲奪人,彷似要我洗心革面重人做人一樣。

「開車!」肥雪認真地喝令我。

一路上,肥雪沒有指導我任何技巧,只是一直看著我駕駛,默不作聲。

「我仲要咁樣揸幾耐?」我忍不住開口打玻沉默。

肥雪沒有回應,我只好繼續漫無目的地駕駛著。

「係咪忍得好辛苦?」一段時間後,肥雪終於開口。

「明知故問!」我略帶不爽地回應。

「我第一樣要教你嘅嘢好簡單,好多人都識,但同時好多人都做唔到。」

「係乜?」

「忍!耐!」肥雪認真地吐出這兩個字。

「做車手,第一樣野一定要識忍耐。俾油向前衝個個都識,但往往最後贏嘅人,都係喺後面默默等待機會嗰個。」

「嗯嗯。」的確,就像《頭文字D》一樣,主角藤原托海每次賽車時,一開始都處於後面的位置等待機會,也許是芍手的失誤,也許是有利自己的路段/彎位。

「如果淨係識死衝,咁你不如唔好做車手,做隻牛好過。」肥正再補充。

「忍耐」,多麼簡單的道理,卻有多少人真正做到?

跟肥雪上完第一課後,我跟他約定數天後再上第二課。
------------------------------------------------------------------------
襯著有數天空閒,我應該...
A:到警署落口供
B:探望肥黃
C:拍拖
D:打工賺錢
B,睇下肥黃啦,佢都好撚慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞