『薪火post』BNO 續期資訊(28) 晚晚舟事件及恭賀袁木拉柴

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
慣咗封面向上
減少誤會
我上個月去金門都係咁
BNO同支那護照唔單止同色,仲一樣要入台證(係張紙內容同格局唔同)
因為我張本BNO反轉咗拎
指人排隊個保安auntie就以為我同前面個支那大媽係一齊
一另返正面佢先話: 哦你是海外的人
我上個月喺科隆出境
個io 見到我本bno 有德國visa 就呆咗
Scan 完張visa 就揭我本野
揭到美國visa 仲scan 埋美國visa
跟住即刻出error (屌你一定出error 啦 )
佢即刻好騰雞問格離位要點做
格離位用 嘅表情
揭咗我本bno 幾頁搵返張德國visa 之後
Chop 咗個印就叫我走

不過後尾慕尼黑入境先知原來科隆個io chop 印都係錯
因為visa 仲有效就唔應該扱印
90%打電話/email 去都話無問題
叫你等收件

不過都問下有無例外
因為我係英國直接飛去
所有英國果面比印仔我

西班牙La Liner開頭都唔比,但見我成版申根印
就打電話問上頭,最後都比印

點知係Malaga出申根佢又唔比,話not necessary ...
我email 左比佢問咩事 希望好你咁講la
我唔會吸紀念印上Passport
有機會真係想去下
自己吸啲公仔印
過關時有機會immigration當你本passport係假證件
十年最後生都32歲啦
應該話,十年內唔搞就可以蒙混過關啦
咁長時間唔出境又淨係可以做黑工,可以有幾多
我10月改名,點知入境處話字庫無我隻字,
所以要造字,要等2個月。

本來今個月尾就拎得,點知入境處打嚟,
話趕唔到尾期,直接出張新身分證比我,
叫我星期五去重新影過張相

啫係又要等多一個月先拎得身分證

好彩嘅係12月頭先交錢renew passport 。
如果我10月就交咗錢嘅話,過咗個限期都未寄得出份郵件
我成日都咁做但無人中伏
入英國境可以行egate 嗎?
英國+EU唔得。但係英國可以排UK/EU passport
話說我申請bno 時寄左本特衰正本比佢,11月中到依家都未搞掂,我下年1月尾要出國,如果到時都未搞掂我係唔係收得皮?有冇得叫佢寄番正本過黎先?
你寄望下佢快啲吧啦
叫公務員做咁多嘢都唔知死嘅
有咩關係
Visa? D 簽? 芬蘭已經無居留visa,只得居留卡
Me too. 除咗 Liechtenstein 同 San Marino
去領事館申請emergency passport
Yes
要攞咗visa 先拎得居留卡
我上個禮拜先收到張居留卡
搞咗成兩個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞