『薪火post』BNO 續期資訊(28) 晚晚舟事件及恭賀袁木拉柴

1001 回覆
31 Like 1 Dislike

我入英國時個io都望住我嗰頁睇
冇咩嘢,係好似好奇噉
可能係聞名不如見面嘅態度
新仔來
io:終於見到你啦
睇番無 但個IO 都好奇依本咩黎
但有冇印係咪好重要?我出入都經prague 個時
梗係重要
印係出入境紀錄
冇印又冇qualification for stay=非法入境
講返啱啲
印喺經正式途徑出入境嘅證據+獲准以乜嘢身份逗留嘅證據
冇印即係
第一、你唔係經正式途徑出入境=非法入境
第二、你冇畀immigration批准逗留,
所以除非你有其它可以逗留當地嘅證據,唔係就=非法居留
印好重要,代表佢比個逗留期限你
無扑印姐係當你歐盟既居民可以係歐洲留幾耐都得
當然到最後真係無走既,煩到自己姐
究竟bno入面有美帝簽證係好事定係唔好事
咁我地都好好彩 都好順利
仲玩左幾個國家
下次提番個IO chop番先
除非你去中東個D同美國作對嘅地方,如果唔係任何一本passport有美帝簽證唔會係壞事
因為我咁諗
十年美帝簽證,有公信力
但另一邊又諗...英國護照要美國簽證又好似搞到好怪咁
講自己係overseas citizen
大把BC有B1/2 visa 怕咩
講左都未必扑嫁
call上司
因為冇chop保障唔到自己權益
嗰個碼頭唔好話BNO
外國人都好少
我今年5月喺釜山搭過夜船去福岡
同房有三個白人
去到落船先發現成隻船就幾乎係得佢地幾個同我係外國人

Btw排隊中雖然有人拎好似CNO嘅藍色護照
不過後來佢反轉本護照,竟然係日本護照
日本5年有效嘅護照係藍色嘅。主要係19歲以下人用。
福岡搭船去釜山其實都好少知
好彩未有耐換

最好入埋籍,返嚟香港一次過取消瓷國國籍兼搣甩身份證三粒星
除非永遠唔返香港,否則換證期後返香港,三十日內要去換證,否則遭檢控。屋企人全部係香港,無咩可能唔返啦。
攪乜攪咁耐?

早幾日,古巴返芬蘭,前面一班韓妹韓仔入境都被IO逗。但都唔算太耐,大慨一、兩分鐘一個人。

話時話我都兩三年無印,應該都無變動。
佢由RVN經HEL離開神根區,無論返香港定再去英國、愛爾蘭、美俄都要經移民局。
若果你坐AY直入HELSINKI,應該會有印。之後神根區內所有地方,FINLAND,SWEDEN,ESTONIA,甚至遠至葡萄牙都唔會有印,但間唔中會抽查護照。
照道理你有EEA/EU居留證的話係無印。不論你咩國籍。
印係重要,不過無印都代表係非法入境,只不過出入境多啲嘢問。事關航空公司記錄以至你手上登機證係你入境有力佐證。

無印並不代表佢地申根系統內無你記錄,就算入境無印,出境依然可以要求你出示入境時登機證去證明自己並無非法居留。就算留係歐洲兩三年,係市政廳攞唔到居留登記,一日都唔可以合法搵工,連長租屋都唔得。係歐洲居留除非本國公民,否則就算神根區內其他國家公民想移居,都必須到步後九十日內到市政廳或移民局申請居留證,歐盟護照不足以證明合法居留。
少之又少,數嚟數去都係伊朗、敍利亞,最多加多一個黎巴嫩。中東有幾多個國家表面咁唔妥美帝?

去伊朗就算無美簽,BC護照都唔通行。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞