『薪火post』BNO 續期資訊(28) 晚晚舟事件及恭賀袁木拉柴

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
幾時有 2020到期既話2019年中換有冇機
啱啱check status終於轉Dispatched 好多謝咁多位巴打嘅教學等我可以順利續期 希望唔會有聖誕版又要煩過

講返自己個情況,我係BB相用First Passport續期,搵咗BNO朋友副簽同交咗以下文件:

Declaration form (包副簽)
近照 x2 (其中一張有副簽)
舊BNO 正本
特區護照 影印本
身份證 影印本
出世紙 正本 (官方無話要,不過反正屋企人拎咗幾張交埋無壞

所有影印本單面影印

17-12-2018 寄speedpost
20-12-2018 HPMO收到文件
08-01-2019 轉Dispatched

希望幫到啲諗住續期嘅巴打
我遲你一日,希望聽日有消息
我係係細路相用First Passport續期,搵咗BC朋友副簽同交咗以下文件:

Declaration form (包副簽)
近照 x2 (其中一張有副簽)
舊BNO 正本
特區護照 正本
身份證 影印本
出世紙 正本

7-1-2019 DHL送去
希望冇任何意外啦
交齊所需文件就唔駛怕
恭喜晒
我都等緊dispatched
真係好聖誕mode19好收到搞3個禮拜先出到
但扣除公眾假期
都係一樣7個工作日出到
你點數到7日
同你日子差唔多一樣
9日? half day/ holiday mood
我留意到近排speedpost有dhl咁快。

2-3日到,同dhl一樣。

speedpost $2xx
Dhl $3xx

當然有個經濟d嘅選項就係 e-express,4-5日到,100有找
但e-express 要係網上攪左先
搞咗先先好
可以上網搞咗先即係24小時服務唔駛要等郵局有開門先攞到張嘢罰企填填填
本身有諗過用e-express , 但一黎唔知份件幾重,二黎又近聖誕,所以都係寄speedpost速戰速決算

另外speedpost如果你知重量好似都可以上網填定print定
其實
鳩入最少重量,到時補錢就得
十年先寄一次無所謂 早啲寄到安心啲
冇錯,可以補錢,反正上網都可以選現場付款。

而且有多個經濟之選大家開心,而且有時仲平過空郵掛號
經一事蔡一智學多一樣嘢囉
又唔係得passport先用得e-express
最緊要喺用之前做吓功課
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞