『薪火post』BNO 續期資訊(28) 晚晚舟事件及恭賀袁木拉柴

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
嘩巴打直布羅陀都去埋 勁呀
想幫巴打含了
意大利都話唔吸比我
特登坐飛機入
有冇人好鍾意呢種感覺,比啲支那狗見到你背面passport係紅色,以為係同胞想搭爹個陣 ,跟住一下反手比佢望到唔係支那護照 ,呢種感覺真係好正
其實bno o係香港有冇實際用途?
無。

其實廁板係香港有冇實際用途?
有次一個人係關西機場入境過海關,
前面紅色廁板大陸仔要倒晒行李出嚟搜,
到我時海關個靚女本身示意我打開個喼,
但係一反轉本BNO個面比佢睇就叫我走得,走個下見條大陸仔仲摺緊佢D底褲入喼,
佢仲要眼望望咁,我即時都忍唔住笑左出嚟
15年續咗BNO但一直無用過。
13年至今去日本都係用特區,請問買機票用BNO的話,填國籍係未照填GBR?
記得好耐前有人share過咁類似經歷
我本嘢都3年了
bno o係都有少少著數架
不過冇乜人會用
同埋好輕微嘅優待
個次我向manchester都係要印
上星期5寄,到今日個system仲係話喺香港抵達處理中心,royal mail就話in transit
你寄咩先?

speedpost?
E-express
首選 GBN / British National (Overseas)
次選 GBR / United Kingdom(有啲System無BNO揀的話)
小弟個經歷同你唔同。

早前我陸路去直布羅陀, 喺西班牙關口La línea de la concepción 出境, 個IO過一過機就畀返我, 我問佢攞印, 佢話英國 passport 無印, 我話我係BNO喎, 同埋我仲指畀佢睇, 當初我入境西班牙時有個入境印 。個IO望兩望, 可能佢見我咁堅持, 就問返我去直布羅陀個行程, 我話去玩幾日就返返去西班牙, 佢話如果旅客係由直布羅陀離開神根區域去其他國家, 佢就會吸出境印 (其實我知嗰隻印唔係EU版本 Immigration stamp, 而係西班牙 local police 版本, 比較醜樣, 類似係因為直布羅陀主權問題 ), 但我唔係, 所以無印 。由於小弟的西班牙文屬於有限公司, 所以無再同個IO爭論, 就直接行去直布羅陀嗰邊

到直布羅陀入境, 成個入境大堂只係開一個櫃位, 所以無分EU / Non-EU, 個IO (我記得佢成條頸同手臂都係紋身 ) 過完機就畀返我, 我又話我係BNO想攞個印, 佢回應話政策規定, 因為BNO 去 EU 神根區域係免簽證, 所以黎直布羅陀都唔會有印 (我之前仲睇 Trip Advisor, 話只要肯問個IO, 同肯等一等, 就攞到個印…… )。

結果西班牙出境, 同直布羅陀入境都無印 , 唯有去直布羅陀個 Heritage Trust Information Office 吸返個 Passport Souvenir Stamp 留念算 ……
呢排就嚟聖誕
用speedpost其實係咪都快唔到幾多?
過左新年先啦
小弟見識唔多,係因為呢幾年想去續bno所以先留意到直布羅陀呢個地方,所以好想去見識下
屌…補左副簽反而變左please contact us 咩料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞