『薪火post』BNO 續期資訊(28) 晚晚舟事件及恭賀袁木拉柴

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
平唔到權都希望廁板免簽國同支那睇齊
魚蛋論
咁我都希望bno 永不平權
用返你套logic
ps. 唔用廁板
bno已另類平權啦
廁板自己降level BNO維持呼吸已經贏左
用BNO申請英國working holiday 前前後後要幾耐?
希望新一年有更加多既人可以用bno打個靚J
無 07年個citizenship review到話呢個國籍係唔正常嘅歷史產物最終會自然extinct
1個月就拎到t5visa, 我嗰陣係17年10月定11月搞嘅,1月就係英國

http://image.guardian.co.uk/sys-files/Politics/documents/2008/03/11/citizenship-report-full.pdf

份報告只係有講給予全面公民權利會違反中英聯合聲明,收回國籍係違背對香港人嘅承諾,即使係呢個身份嘅需求下降嘅情況下,保留呢個唔正常嘅國籍係惟一選項。

從來無提及自然extinct ,你有呢個結論可以,係現有政策下持有人的確只會愈黎愈少,但係就唔好講到係英國政府後來review咗之後先至確立呢樣嘢,所有BNO嘅基本權利早就係30年前定立哂。
一個月
可以quit左份工,之後先報T5 Visa
我睇法係計落 BC(Otherwise than by descent) 即係會有繼承權 但如果係平權嘅話應該會經立法程序 所以可能會有另一個解釋 但無論如何 BC子女係英國出世係點都會有citizenship by birth
想問我本BNO 2001首次申請 06年過期 有冇得續?
有無得續求撚奇啦
唔洗諗
BNO 2001首次申請
打錯 第二次
識唔識睇文先
你可以用廁板自續喎
一開始睇錯左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞