『薪火post』BNO 續期資訊(28) 晚晚舟事件及恭賀袁木拉柴

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
想請問一下,彩色影印成本特衰個時,如果入面有之前去日本買嘢免稅嗰啲單釘咗係到,係要照攤開影印埋定其實可以撕走佢?冇咗會唔會有咩影響?
個啲單離境日本個陣應該交哂比當地海關
原來 走個時佢地又冇收,咁我自己搣返走佢啦。
南歐某豬試過好撚煩,比埋北歐residence permit card佢都可以照唔理
絕招係出成版申根印比佢睇

但有次出境講完都唔比屌佢老母
你係咪根本冇行去海關度啊?
移民局(入國管理局)check護照嗰陣唔收架喎
我記得關空T1喺安檢同出境之間
已經有海關係咁叫人丟番退稅收據落個盤度
同啲on9大陸閪一樣,本護照幾十吋咁厚入面全部都係啲單
咁得意

啊爺張結婚證書係1948年都有菲林影低先得意
舅父張結婚證書都係菲林影低
我都以為係新版直式打返啲資料就算

BTW
舅父張結婚證書冇咗
得返張收據印住120蚊
比個職員問係唔係一夜夫妻價
前幾日喺日本去南韓用 bno check in 俾地勤驗屍咁驗本 passport
個地勤又行嚟行去喺到問其他地勤
問佢咩事 係 visa 問題定係本 passport 嘅問題佢又唔答我
企咗喺個 counter 到成九個字 先話俾我知佢哋唔知個 nationality 上面個 Oversea 係咩意思 又揾唔到有關呢個國籍嘅相關資料 但由於時間問題所以俾我哋 check in 同帶我哋行職員通道入閘

最後都同佢哋講返呢本其實係英國護照同有關呢本護照歷史
真係好希望多啲人知道呢本 passport 嘅存在 可以令到 bno 可以薪火相傳落去 (不過如果可以平權就更好啦 )
英國佬D file record真係好好
見識少到 英國有六種國籍wo
痴線 咩職員會敢問 唔想大呀?
就係婚姻註冊處個姐姐
成個office都聽到
真係一代職員不如一代 好大陸feel

影菲林留底 慳位 可能又易保全?
但1948年都有真係好誇張喎
可能我搭韓國啲廉航 應該平時都好少非日本同非韓國嘅護照出現
程機搭得嗰一個鐘 但要企喺 check in counter 到成九個字真係好反智
去prague都係
我女朋友令特區,我令BNO
個入境officer 叫我排番eu
佢叫埋我女朋友一齊 慳左超多時間
我去南泡5次都係用bno完全無事
佢係日本過南韓

如果係福岡搭船去南泡...個PORT既IO 可能真係未見過BNO
我下次會掉返落個盤到先走
我就係去攞果時職員講
之前除咗紙copy backup 啲文件就係用菲林
要查就好似去圖書館搵舊報紙
電腦化之後就搵圖片記錄打印加個鋼印
有扑到印嘛?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞