『薪火post』BNO 續期資訊(28) 晚晚舟事件及恭賀袁木拉柴

1001 回覆
31 Like 1 Dislike

今次入邁阿密竟然無印。 但上網CHECK I94有記錄。
但係如果個逗留時間唔容許你拎埋新證咁點
點樣唔容許?

你意思係去咗入紙換證,但出證時你已經飛走咗? 可以授權他人代領
https://www.immd.gov.hk/pdforms/id678.pdf
如果係想要印嘅話咁係咪要行Non EU通道? 無理由行EU通道跟住屌鳩佢唔俾印㗎
袁木個冚家剷九十幾先死,你話呢個世界邊有報應邊有天理
當然啦

擔心的話可以用廁板

其實我唔明大家咁想要印,德國同法國跟芬蘭、意大利嘅無大分別
所有申根國家counter,就算EU櫃臺都必須有印
因為條隊其實只要有申根residence permit/family permit就排得
佢地一樣要印
我意思係 作為visitor 又想穩陣拎印仔嘅話 無理由去到EU counter 又話自己係non EU citizen咁㗎
一係就排EU直接唔要印仔
廁版就嚟過期唔諗住續
Residence permit 可以排EU?? 真定假?
我個fd問挪威io話可以
無印相信係immigration比錯左bno逗留係歐洲既身份
績完好耐冇上嚟吹水 頭post啲圖好撚正
係,中囯國人渣成日都俾人話死咗之後有報應。
咁香港人呢?
唔係架
如果個io 知道乜係bno
又搵唔到出境印
會好麻煩

嗰陣喺stockholm 我講咗成分鐘佢先知我唔係eu citizen
個io 話
Oh you are an overseas citizen
Haha if you don’t have a stamp you will be in real trouble
巴打去古巴係咪HKGHELHAV咁去?我下年9月都會去古巴
同埋巴打係咪有坐過古巴直飛MIAMI 既機?
一嚟保障自己
我見荷蘭 瑞典 德國 出境嗰陣check 印 check 得好嚴
二嚟想儲印仔
所以我先寫咗一大篇嘢話chop印真係非常非常重要
好似即使係硬脱歐都好
BC 都仲有九個月緩衝期可以喺歐盟自由遷徙
個人睇法係
即使歐洲90% io 都唔識bno
都仲有10% 係識
而咁啱畀佢哋捉到就好麻煩
係呢個時間做香港人已經係最大報應
其實正確喺EU入境嘅次序同程序係點
1.排non eu隊
但如果比人趕去排eu個邊個陣應該點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞