『薪火post』BNO 續期資訊(28) 晚晚舟事件及恭賀袁木拉柴

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
學上面話同佢講自己係non EU citizen囉
不是。 全程: HEL - CDG - MIA - CUN - HAV - HEL
最緊要全程留起所有登機證
今日去買蒟蒻番梘+退稅,個店員問我要唔要英文說明書
BNO唔係真係咁常見架咋
用bno同身份證出境 但番到黎唔見左身份證 得bno會唔會入唔到境?
會,所以唔好用BNO, 用CNO!
唔會入唔到境
香港入境處職員仲未夠膽唔俾你入境
bno入唔到香港 直接變人球返英國

因為我試過唔用hkid 而用bno入境
佢唔多想做 死都要問我id喺咪身
串佢有id但我用bno係咪唔得先
佢答id快啲 bno耐啲 咪黑面照做
bno 喺電腦打多幾個字 十秒都冇
唔明有咩咁耐
見到印尼都唔使睇
我份人好簡單 去到大部分文明國家就夠
果D第三世界一帶一路留返俾支港人去
唔該唔好貼啲垃圾網站嘅資料上黎,我見次屌一次

第一頁嘅資料已經夠你睇咩地方需要簽證,咩地方唔使,唔好再擺呢啲不明來歷嘅網站上黎
呢個扮領事館嘅網站,擺一張十幾年前嘅list係度都唔知有咩居心
睇咗入境處個網未呀,講到明淨係用BNO就入到境
BNO係法定出入境文件
最後更新日期:2010年3月26日
其實唔關係唔係BNO事,就算唔見哂任何證件,只要確認到你係香港永久性居民就一定入到境。
咁身份證真係快啲既
快唔使打嗰幾粒字囉
我好懷疑刪除GBR GBN改CHN CHN
有冇入境巴打答?
支那人開?
巴打們如果去印尼會唔會寧願去整簽證
BNO寫明有香港永久居留權兼有身份證號碼
只能講BNO有時可能無廁板方便
但拎BNO唔係因為方便係因為自己係香港人
所以如果我要去我會寧願搞簽證,我廁板2月到期都無打算續
為左道德光環,為左獅子與獨角獸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞