『薪火post』BNO 續期資訊(28) 晚晚舟事件及恭賀袁木拉柴

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
我阿嫲似中國人,但係佢好似無同我阿爸講過佢身世係點,宜家已經無得問
上兩代啲文件邊有今日咁有系統 算啦呢啲無得怨 靠自己努力啦
呢點真,我都係諗住出去讀master之後做嘢,想留返條後路俾下一代呀 (如果有嘅話) ,有BNO已經好好,唔會怨佢地
我老母都係CI, 老豆有bno 。但係我冇叫我老豆續
sor回錯po
已經7個星期,咩消息都無,send過email問,都係話confirm左收到form。

唔通我老母俾我個bno係假既
no news is good news
想係個POST頭加入埋身份証大法

同埋父母BNO 包含左子女 既教學
我不知道或忘記了是否擁有BN(O)身份,有辧法查詢嗎?

鳴謝高登會員 eclass 提供以下方法。

你只能夠直接向HMPO遞交護照申請並繳付相關付用,HMPO才會對你的英國國籍作出審查。請留意如果最終HMPO發現你是沒有任何英國國籍身份,所繳交的申請費用不會退還。

其實如果你在1997年7月(同年1月1日至6月30日出生者則為同年9月)前未滿十一歲並曾領取十一歲以下兒童身份證的話,由於以往十一歲以下的人士申請BN(O)護照必須同時申請十一歲以下人士兒童身份證,這是強制性的,所以是可以靠你的身份證上面的首次登記身份證的月份和年份來判斷是否擁有BN(O)身份。 這項措施旨在於確保持有英國國民(海外)身份的人士在主權移交後繼續有返回香港的權利,以使護照內「The holder of this passport has Hong Kong permanent identity card number (XYZ) which states that the holder has the right of abode in Hong Kong.」條文有效。補充一點,十一歲以下人士兒童身份證是沒有相片的。

首次登記身份證的月份和年份在你的身份證的簽發日期一欄,以括號包住。 如果該日期為06-97或之前(97年1月1日至97年6月30日或之前出生者為09-97或之前),你有很大機會擁有BN(O)身份。

請留意此方法並不能完全確定你是否曾經擁有BN(O)身份,因為當年11歲以下人士申請香港身份證明書(CI, Certificate of Identity) 如從未擁有香港身份證者均會獲同時簽發11歲以下人士身份證,所以請你自行決定最終是否遞交申請。

如果你無法找出舊的BN(O)護照但只持有一本接近主權移交前簽發的身份證明書,可能意味着你並沒有英國國民(海外)身份。
想再加入埋疑似擁有BNO人士出世時父母是否香港永久性居民, 出世紙印上establishment等等 入去上便段野
父母BNO 包含左子女

係呀,佢email 我。
7星期都就夠限期
恭喜你先

不過都要提醒返,藍十字係保障最差嘅旅遊保

我建議AXA,保誠,恆生,建設銀行,Chubb,Fwd都唔錯。
新藍色構想圖:

都係以前見呢個design 最靚
如果真係出呢本嘅
即刻課金多本
好丁到
藍色好正,唔洗同支那撞色
同CNO 撞
英國護照係酒紅

支那係深紅
7星期係交齊資料限期?佢會唔會要從新俾錢申請架?
90日限制喺寄到去HMPO嘅限期
你啲doc只要去到HMPO畀人簽收咗嘅話個restriction已經唔關你事
之前收到個咁既email
11月頭apply 準備聽日寄speedpost

If we do not receive your declaration and documents within 80 days from the date you made the application online, we will withdraw your application. The fee is not refundable, and if your application is withdrawn it will be retained to cover processing costs.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞