『薪火post』BNO 續期資訊(28) 晚晚舟事件及恭賀袁木拉柴

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
想問下issuing authority 係British Trade Commission Hong Kong 或者Passport Office Hong Kong 係咪唔當UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO簽發, 咁就要填issuing authority 係other。但係咁樣佢就話係First British passport ,想問下有冇錯
Push
google 過了,唔好意思,照填others 就得
你本舊BNO資料頁會好清楚咁寫住Home Office講嗰4個機構其中一個
如果唔係嗰4個機構出嘅BNO就唔會係renew case咁做
咁博呀ching,可以收到visa先quit, 記得叫hr出份56g比你清稅,有fd出發前無搞清稅,屋企人又無幫佢交稅,返到香港要比罰款
想知道用BNO去英國/歐盟國家有冇得vat refund? Google過有d人話得有d人話唔得... 想睇下有冇巴打有親身經歷
追下post都有講過下
但都要父or母BC+British Born先有喎
就算BNO平權左做BC 子女係香港出生都冇架
BC分兩種
(1) BC otherwise by descent 有海外繼承權
(2) BC by descent 係無

用居英權做例子
BNSS第一代申請人=(1)
佢哋嘅子女係:
申請前出世 = BC acquired through registration =(1)
申請後非英國出世 = acquired by descent = (2)

第2類BC嘅子女係海外出世就唔會自動繼承BC

以我理解係咁
英國國籍法真係好複雜
根據British Nationality (Hong Kong) Act 1990 s.2(1),只有申請人先會係otherwise than by descent,申請人配偶同子女都只係by descent。

https://www.legislation.gov.uk/ukpga/1990/34/section/2
原來咁都可以當by descent
明明連certificate of Registration都有
想問下巴打係幾時寄去申請? 等咗幾耐?
12-12 香港投寄
用左特快

12-14 英國收到

前幾日 變 dispatched

琴日 DHL 通知 幾時收件
差唔多時間攞STAT。 唔知多過定少過上年?
少過啦我估
少,話晒 x7 年都算係集體續期年
咁又唔作得準,大把打晒棺材釘失驚無神過咗廿年彈出嚟話要翻生。 係慢慢周臨尾谷一谷,我估全年都有12萬
仲有Brexit前最後限期
絕版紅皮
收到visa先辭職咪會喺last day後冇耐就要起程,冇得喺屋企悠閒一陣先出發
今日收到
諗緊畢業去定做一排嘢先
想問下副署人係British Citizen
咁我份副署Postcode應該填咩?
真心想知+1
我覺得會喺多咗
香港關係法+慢慢周(雖然炒晒車)應該嚇親唔少人
自己續完都幾落力叫身邊啲人續
計埋自己應該有6至7本BNO成功Renew返嚟
仲要有啲潛在Case未開始續
通常都喺話等廁板過咗期先續
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞