『薪火post』BNO 續期資訊(28) 晚晚舟事件及恭賀袁木拉柴

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
反而另一個friend大陸出世嗰陣嚟香港一定要歸英整咗bno先整到身份證所以佢就有 冇BNO個fd真係激撚到彈起 面都紅曬青筋爆
真係慘
下世小心啲
下世要做洋腸食港女
如果唔係寫錯名我應該會由得佢
可能真係清倉底貨畀錯嘢你 就嚟出新passport另類平權好嘢
佢又唔係個皮錯

係入便資料打漏打錯

結論: HMPO D人做野真係好那西
老老真真....如果我係咁真係會嬲到仆街
hmpo真係好那西
名都錯?

Well~ As a matter of fact... Um, 007, this is your new name, uh, offered by the Majesty
由得佢你番香港果程未必上到機
攞身份證就得啦 我老母泰國passport都係咁
可以錯嘅都錯晒
Holiday Mood 之力
唔太明依個情況, 想請教下

大陸出世既人, 只要來英屬香港(before handover)之後, 有做兒童身分證, 就一定有BNO?

果陣兒童身分證夠11定12歲係咪compulsory一定要做的?

而做果陣就會naturalize?
錯名都幾嚴重
出黎出入境真係會比人拉
HMPO啲人做野咁那西
唔該搞清楚我哋指嘅兒童身份證嘅正式名稱叫

十一歲以下人士的香港永久性居民身份證

最大特徵係唔會有持證人相片,而且唔會單獨簽發。

主權移交前兒童身份證只會簽發畀11歲以下、從未持有身份證、成功獲簽發BNO/CI嘅人士。

順帶一提, BNO係必須主動登記,亦只能憑藉登記取得,而BNO嘅取得資格為憑藉香港關係取得嘅英國屬土公民(BDTC)。

如果非本港出生及無法從世系取得香港BDTC嘅人士如當年想係限期前取得BNO,就必須先歸化香港BDTC, 再藉由此身份登記為BNO。
謝解答。
想問多樣野
咁如果有個大陸出生既人, 1997年handover之前黎左香港, 未夠18歲但又過左11歲, 佢會唔會因為果陣既法例必須持有某種身分證而naturalize左做BDTC? 屌細力d
到祖國之後有好多野要搞喎
要搵工,要搵屋,我仲想試下搵唔搵到工可以轉T2 Visa
唔會。單單拎身份證唔會影響任何人任何國籍地位。

BDTC嘅歸化係必須主動申請,亦係一項收費項目,成事後會有歸化證書以茲證明。

12月10號寄咗去,1月1號轉Dispatched,琴日收到本新BNO,今日返埋supporting documents。

其實真係好開心,終於覺得自己去旅行有國家照,唔係淨係得藍十字claim。

利申:97年4月尾班車,多得阿媽肯幫我攞,仲攞過兩本。今次由細路樣轉大人,俾埋countersign。幫埋阿媽續,錢我比,做個孝順女la。

P. S.:續嗰時薪火post 幫咗大忙,好多謝各位! 仲有親戚屋企唔見咗本BNO但係要續,諗緊要唔要去警局攞form
lost case你重睇doc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞