『薪火post』BNO 續期資訊(28) 晚晚舟事件及恭賀袁木拉柴

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
其實睇得出May姐班人寧願滅國都唔想還權於民
公投先係最體驗民主精神 佢地唔想比市民意識到所有離地仆街既官權都係市民俾 所以冇第2次
投撚過啦
還咩政於民,還政於投就有
英國政治根本唔應該玩公投
當年就係玩大咗「還政於民」先搞到噉
面對現實,公投根本為用嚟塞住人把口嘅手法
但依公投根本唔係塞唔住人地把口,嘥氣
幾多%先得?60-40夠唔夠?52-48又點計?
我覺得最接受政治現實就係大選選過個國會同政府出嚟,之後政府直接取消脫歐,過到晒國會就咩都搞掂晒。有冇能力選到個噉嘅大選國會出嚟?英國係用議會制,就用返議會嘅政治嚟解決問題,議會解決唔到就選過個議會,而唔係拎去畀唔係自己國家嘅方法解決(公投)
咩議會都搞唔到架啦 歐盟已經基本肯定左要Brexit 由議會取消只會比人覺得英國已經係假民主國家 精英可以完全無視民意

公投取消左柒還柒至少歐盟冇得唔尊重個結果

一係乜都唔做由佢分裂 返去一千年前英格蘭王國個版圖好過 反正原本蘇格蘭愛爾蘭就想獨立
英國就係精英主義國家
依個就係現實
而且依家英國人擺明係接受「民主」帶嚟嘅後果
噉咪回歸返傳統,用返象徵精英主義嘅國會囉
唔通Brexit以外,英國會轉做直接民主咩,咪又係要國會嚟行
就算家陣英國內部接受現實
歐盟就會接受咩?

歐盟講到明已經唔接受Brexit以外既選擇
叫英國尊重公投結果交plan 重選幾多次首相議會都冇用

比人當假民主極權國家咪又係會比人ban出歐盟
算吧啦歐盟
有得歐盟啲官僚唔洗頭痕仲唔lur飯應咩
Brexit搞到好多國家呀
再者歐盟啲假惺惺,根本唔係講咩民主咩人權咩自由先鋒,到尾咪又係講利益
俄羅斯同美國都諷刺過佢地幾廿次
真係聰明D咪叫D精英用媒體對選民洗腦返幾個月脱歐有幾衰,之後再搞公投咪得囉

幾百年個國家都係咁run架啦

家陣歐盟落唔到台英國又落唔到台
全地球都講利益
問題係英國連樣都呃唔到人 無人幫到佢地呀
噉咪啫係「歐盟唔接受」唔合理囉
根本要講利益,就係英國留歐就兩邊都happy
英國no deal係影響冚歐盟8%GDP,就算搏都搏唔過,愛爾蘭、荷蘭、法國依啲仲要成堆貨出入英國,嗰啲海關負擔都係要計,所以有得靜靜雞英國留歐,就算「唔民主」都冇人會出聲啦
之前may姐喺國會前後都暗示幾百次,就係問啲MP係想唔想脫歐。如果好多MP單刀直入開到口要取消脫歐,may姐會易搞好多,依家問題係may姐大可以借「國會聲音」嚟取消脫歐(公投係冇直接法律效力),靜靜雞快刀斬亂麻推個取消脫歐議案嘅話,我睇唔到國會會有邊個好大嘅勢力阻止,分分鐘大比數支持取消。但如果要搞第二次公投,啫係又打鑼打鼓宣傳自己輸打贏要,噉一定係最多餘
May 姐邊夠吉屎搞咁多操作
佢有吉屎就半年前好有型咁話唔do啦
佢唔係冇吉屎,係冇勢啫
佢一開始唔過國會直接脫歐嗰陣個勢「好似」好強㗎
不過提前大選又柒咗
依家政府又弱勢,啲勢力又係1/3 1/3 1/3先死
軟脫歐又唔得、硬脫歐又唔得、唔脫歐又唔得,邊會有個deal過到啫
畀著車超上台一樣咩都做唔到
依個四不像時期係最差
最起碼未脫歐,政府連同其他國家deal都唔得 又多不確定因素
所以一係3月尾脫歐,一係就唔脫歐,一了百了
如果再拖嘅話真係賣國賊一樣,放血唔止血
點解成日都有人以為鬼佬接受到比你無限咁deal落去無結果?

好似我老母咁佢又以為中国可以同美國咁無限地開會拖多十年八年

係咪同我地D議員爭取民主30年都失敗有關
有冇咩新POST名提名
May姐幾時死
寄左去 香港顯示為成功送到
但5日了 都無咩消息
點搞
5日

有冇咁心急呀
幾時先脫歐轉藍皮
7星期都過左,仲係未轉dispatched
其實係咪唔見哂我d文件?

send封email去催佢係咪唔係咁好?

有無人知最長係等幾耐?
May姐有請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞