我要做車手!

1001 回覆
193 Like 27 Dislike
選項B以些微差距勝出
逃避雖可恥,但有用!(明明之前還在講做車手就不應怕事!)

我決定做一名良好市民,致電警署舉報超速。

警員:「喂,新界北交通部。」電話很快就接通了!

我:「阿Sir,我想舉報一架車危險駕駛!」

警員:「你位置係邊?睇唔睇得清楚私家車顏色、車牌?」

我:「家陣喺大埔公路往大埔方向,架車係一架藍色掃把佬,車牌睇唔切。」

警員:「得,我即刻派同事截住佢!」

雖然按道理,只要年輕男子被警察截停,我肯定可以最快回到廣福邨,

可是此刻我不僅沒有任何勝利的喜悅,反而是增添了不少罪疚感...

我繼續以安全車速向大埔駛去之際,前面傳來一陣紅藍交加的閃燈和警號聲,

不知為何,此刻我心中後悔莫及,不斷祈禱希望慧妍他們能夠及時逃離。

然而世事並沒有那麼多僥倖,他們被警察欄過正著。

我只好裝作不認識他們,關上車窗默默地駛離。

車子駛過他們時,即使車窗關上了,我依然隱約聽到他們在怒吼。

年輕男子:「食屎狗!食屎狗!食屎狗!」

慧妍:「正一懦夫!果然真係垃圾廢柴!」

我懷著百感交集的心情駛到廣福邨,我贏了。

可是贏得完全不光彩,贏得連自己也在鄙視自己。
------------------------------------------------------------------------
本次沒有選擇

[由於選擇了報驚,因此本次劇情未能觸發機會]
[本次機會將會留待未來劇情隨機觸發]

[好感值]
慧妍:-100
年輕男子:-50
贏了
投報警嗰啲 屌你老母!
等撚咗咁耐終於有得鏈車
報乜撚嘢警
又唔好笑 劇情又無聊
我要用機會
時光機

我屌你老母 我等左咁撚耐
你俾個咁嘅劇情我
女又冇得屌
車又冇得鏈
真係因為你地 題材再好都變爛故
佢地點知係主角報驚
下篇準備講解
睇落去就知
投B做乜
被罪疚感纏繞的我沒有馬上把車駛回家,

而是漫無目的在區內兜圈...

不過有一點我確實想不通,雖然警確實是我報,

可是為何他們會知道是我報?

難道因為我的罪疚感都寫在了臉上?

還是只是他們一廂情願地向我發洩?

這得等待我容後再問他們,如果有機會的話...

為了找些事情分心一下,我應該:
------------------------------------------------------------------------
A:先回家睡覺
B:探望肥黃
C:致電肥雪
D:繼續四處再逛一逛

[獲得稱號:報驚L]
放心,仲有大把車鏈,大把女屌
C
懦夫
條女你無資格屌!
B
C
唉 毒撚真係毒撚
一邊嗌溝女,一邊送女走
B
C
C
難得過咗100正皮,有機會都唔識把握
連登毒撚喺邊都唔會溝到女
C啦屌你老母上面堆報警撚
C
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞